Датум на: Среда, јуни 7, 2023 

Податотека: 23-19532, 23-20013 

Викторија, п.н.е. – Во понеделникот наутро, членовите на Секциите за општа истрага и достапност на VicPD почнаа да работат со персоналот на подзаконскиот закон на Град Викторија за да спроведат одржливо спроведување на подзаконските акти во паркот Топаз. 

Нешто по 7:30 часот во понеделникот, полицајците биле во паркот кога слушнале викање и забележале чад што доаѓа од област во близина на голем камп. Полицајците пронашле два отворени пожари како горат во близина на два шатори. Во близина имаше цистерни со ѓубре, облека и пропан, а во отворените шатори дуваше црн чад. Полицајците брзо ги известиле станарите од шаторите да се евакуираат и контактирале со пожарникарската служба на Викторија која присуствувала и ги изгаснала пожарите.  

Кратко време подоцна, полицајците наишле на немир во друг шатор. Едно од лицата вклучени во нередот го напушти паркот. Кратко време подоцна, тој поединец бил пријавен дека провалил во заклучен двор во блискиот станбен комплекс. Поединецот носел чекан и го напуштил имотот кога се соочил со станарот од домот. Лицето е уапсено на кратко растојание за пауза и внатре. 

Спроведувањето на подзаконските акти започна во паркот Топаз како одговор на загриженоста за безбедноста од заедницата и корисниците на паркот. На луѓето кои се засолнуваа во паркот им беше дадено однапред и повеќекратно известување за спроведување. 

 Напорите за спроведување продолжуваат оваа недела. 

-30- 

Бараме квалификувани кандидати и за полициски и за цивилни позиции. Размислувате за кариера во јавниот сервис? VicPD е работодавач со еднакви можности. Придружете се на VicPD и помогнете ни да ги направиме Викторија и Ескималт побезбедна заедница заедно.