Датум на: Среда, септември 20, 2023 

Податотека: 23-33216 

Викторија, п.н.е. – ВицПД советува дека областа во близина на Законодавниот дом станала небезбедна. Бараме граѓаните да го напуштат просторот, а останатите да избегнуваат да се спуштаат во Законодавниот дом. 

По ескалацијата на тензиите на големите демонстрации пред Законодавниот дом на СРД денеска, на кои присуствуваа приближно 2,500 луѓе, службениците на ВицПД бараат од граѓаните да ја напуштат, а другите да ја избегнуваат областа.  

Уапсени се две лица, а организаторите на планираните демонстрации ја напуштија областа. Службениците на VicPD и на Единицата за јавна безбедност ќе останат во областа додека толпата не се растера. 

на планирани привремени затворања на патишта нема да се случи. 

ВицПД го поддржува сечие право на безбеден, мирен и законски протест и бара од сите граѓани да го почитуваат ова право. Опасните или незаконските активности ќе продолжат да се соочуваат со деескалација и спроведување.  

Дополнителни пораки за јавна безбедност на настанот ќе бидат објавени на нашата сметка X (поранешен Твитер). @VicPDCanada. 

-30-