Датум на: Вторник, октомври 24, 2023 

Викторија, п.н.е. - VicPD со задоволство го претставува нашиот најнов член, 3-годишниот златен лабрадор ретривер по име Дејзи. 

Во вторник, 24 октомври, началникот Дел Манак и посака добредојде на Дејзи во семејството на ВицПД за време на церемонијата на полагање заклетва каде што таа официјално ги презеде своите должности како Куче за оперативна стресна интервенција (ОСИ).    

VicPD Професионална стресна интервенција (OSI) Куче Дејзи 

Daisy е донирана на VicPD од Wounded Warriors Canada во партнерство со VICD – BC & Alberta Guide Dogs кои обезбедија обука за Дејзи и нејзините ракувачи.  

„Позитивните резултати од членовите на организацијата за поддршка на оперативни кучиња за интервенции на стрес се несомнени. Оперативните кучиња за интервенции на стрес создаваат можност за безбедни и значајни врски додека промовираат средина исполнета со доверба за членовите да се информираат. Кучињата како Дејзи имаат огромно влијание врз менталното здравје и благосостојбата на организациите како што е полицискиот оддел на Викторија. VICD – BC & Alberta Guide Dogs е благодарен што е дел од ова влијателно искуство“. Извршен директор Мајк Анан, VICD Service Dogs, Одделение на п.н.е. и кучиња водичи во Алберта.  

„Од полициските службеници се бара секојдневно да реагираат на критични и потенцијално трауматични инциденти. Знаеме дека повторената изложеност на трауматски инциденти може да има долготрајни влијанија врз членовите, а со тоа и врз самата организација. Знаеме и колку е важно да се биде проактивен и да се соочиме со овие ситуации за да им помогнеме на членовите да се чувствуваат безбедно, поддржано и разбрано. Тоа е голем дел од улогата што ОСИ Дејзи ќе ја игра со полицискиот оддел на Викторија и ние сме исклучително горди што помагаме да се овозможи ова спарување“. – Извршен директор Скот Максвел, Wounded Warriors Canada 

Во партнерство со двајца вработени во VicPD, Дејзи ќе ги помине своите денови поддржувајќи го нашиот персонал. Дејзи е обучена да препознава кога луѓето доживуваат стресно или трауматично искуство, и таа ќе биде таму за да помогне во олеснување на некои од тие чувства и да обезбеди утеха на оние на кои им е потребно.  

„Присуството на Дејзи овде во VicPD веќе донесе многу насмевки и моменти на радост во работниот ден на сите. Нашиот персонал доживува трауматски настани во текот на секој ден, а тоа што Дејзи е тука да помогне во олеснување на товарот од траумата што ја доживуваме на дневна основа е уште еден чекор напред во нашата посветеност на здравјето и благосостојбата на нашиот персонал. Благодарни сме за партнерствата што ги имаме со Wounded Warriors Canada и VICD – BC & Alberta Guide Dogs; нивната поддршка со OSI Daisy е непроценлива“. – Шефот на ВицПД, Констабл Дел Манак 

Daisy е додаток на нашиот пакет програми за поддршка на здравјето на нашите службеници и персонал, вклучително и внатрешен психолог, годишни проверки за здравјето на целиот персонал, тим за поддршка од врсници и наредник за враќање на работа за да ни помогне Службениците и персоналот се справуваат со тие секојдневни стресови и го нудат најдоброто од себе секој ден. 

Дејзи ќе биде достапна и за поддршка на некои од нашите најранливи граѓани кои биле жртви на криминал за време на процесот на интервју и истрага. Љубител на луѓе и тапкање по глава, таа ги започнува своите обврски денес и ќе биде постојано присутна во нашите канцеларии, а повремено и во нашите заедници.                                                                           

-30- 

Wбараат квалификувани кандидати и за полициски и за цивилни позиции. Размислувате за кариера во јавниот сервис? VicPD е работодавач со еднакви можности. Придружете се на VicPD и помогнете ни да ги направиме Викторија и Ескималт побезбедна заедница заедно.