Датум на: Сатурден, декември 2, 2023 

Викторија, п.н.е. – Се очекува овој викенд повторно да биде прекинат сообраќајот во централното градско јадро поради планирана демонстрација. 

Во недела, на 3 декември, се очекува планираните демонстрации да го попречат сообраќајот долж улиците на Владата и Даглас, помеѓу улиците Белвил и Хералд, почнувајќи околу 2 часот и ќе трае околу еден час. Карта на планираната рута е подолу. 

Канадската повелба за права и слободи дозволува мирни демонстрации на јавни простори, вклучително и улици, а VicPD работи напорно за да се осигура дека учесниците се безбедни. Сепак, pучесниците се потсетуваат дека е инхерентно небезбедно да се маршира по отворени улици и дека тоа го прават на сопствен ризик.  

Исто така, од учесниците се бара да ги запомнат границите на законските демонстрации. VicPD's Водич за безбедни и мирни демонстрации содржи информации за правата и одговорностите на мирните демонстрации. 

Може да се очекуваат континуирани демонстрации од овој тип со различни планирани рути. Ажурирањата за влијанието врз сообраќајот ќе бидат објавени на нашата сметка на X (поранешен Твитер). @vicpdcanada 

-30-