Датум на: Петок, февруари 23, 2024 

Податотека: 24-6074 

Викторија, п.н.е. – На 20 февруари, нешто по 8:00 часот, патролни службеници присуствувале на 100-блок на улицата Мензиес поради пријава за грабеж во кој биле инволвирани шест млади. 

Жртвата пријавила дека патувале дома од самопослуга со скејтборд кога група млади им пришла. Еден од осомничените вперил нож кон жртвата и одзел дел од нивните работи. 

Службениците што реагираа ја пребараа областа и ја пронајдоа групата млади на училишна возраст во близина. Работите на жртвата им биле вратени, а младиот со нож бил уапсен, а подоцна пуштен на оглас со иден судски датум. 

Истрагата е во тек и повеќе детали засега не може да се споделат. 

Одвраќање на насилството кај младите - примарна грижа за VicPD 

Во 2022 година, VicPD одговори на тековното насилство меѓу младите во центарот на Викторија, со Некои ноќи гледајќи повеќе од 150 млади како се собираат и вршат разни дејствија на зло, случајни напади и јавно консумирање дрога или алкохол. 

VicPD продолжува да работи со партнерите во заедницата, вклучувајќи ги и нашите регионални полициски партнери, училишните области, родителите и старателите, преку споделување информации и работејќи на справување со ова однесување. Пример за оваа стратегија за „превенција и интервенција“ е Мобилниот тим за младински услуги (MYST), кој е регионална единица која обезбедува услуги во CRD од Сук до Сиднеј. MYST соработува со полицаец со младински советник за да ги поддржи младите со висок ризик кои често се цел на сексуална експлоатација или регрутирање банди. Дознајте повеќе за MYST слушајќи ја нивната епизода на вистинито синиот подкаст на полицискиот сојуз на градот Викторија овде.  

-30- 

Бараме квалификувани кандидати и за полициски и за цивилни позиции. Размислувате за кариера во јавниот сервис? VicPD е работодавач со еднакви можности. Придружете се на VicPD и помогнете ни да ги направиме Викторија и Ескималт побезбедна заедница заедно.