Датум на: Вторник, февруари 27, 2024 

Скратена верзија на оваа изјава беше претставена од началникот Дел Манак на Одборот на доверители на SD61 на 26 февруари 2024 година. 

Викторија, п.н.е – Од одлуката да се отстранат службениците за врски на училишната полиција (СПЛО) во мај 2023 година, безбедноста и благосостојбата на учениците станаа област на значајна грижа во училиштата SD61. 

Активноста на бандите во Голема Викторија е зголемена, а примарна цел на нивната активност е нашата младина. Во моментов имаме седум улични банди активни во областа Голема Викторија и регрутирањето на банди преку нашите училишта е во пораст.   

Банди успешно регрутираа членови од средните училишта и средните училишта на SD61 за да шверцуваат дрога и производи за вапинг, кои се нелегални за младите да ги поседуваат.   

Повеќето училишта во областа Голема Викторија имаат ученици вклучени во овие шеми за трговија иницирани од банди, а само минатиот месец го извршивме нашето прво апсење на член поврзан со банда, кој активно регрутираше млади на паркинзи спроти голем број училишта, за време на Школски ден. Ова е само една личност од многуте набљудувани и ние продолжуваме да работиме на таргетирање на овие активности.  

Банди изнудуваат родители чии деца биле активно регрутирани за нелегални активности, како што е трговија со производи. Тие користат насилство и закани за насилство, а во некои случаи родителите ги преместиле своите семејства за да се обидат да избегаат од овие банди.  

Една од нашите полициски агенции за ЦРР има извештаи за продажба на дрога на ученици на возраст од 11 години. 

За жал, повеќето деца се наивни кон тактиките за регрутирање банди и додека сфатат дека работат за банда, направиле долг и се на пат да се вкоренат.  

Примарната улога на службеникот за врска во училишната полиција е едукација и превенција од криминал. Без SPLO не можеме рано да се вклучиме со ранливите студенти, за да помогнеме да се спречи регрутирање банди и да се зачуваат студентите безбедни.  

Полицијата во училиштата е директна пречка за вмешаност на банди и други загрижувачки, криминални или насилни активности што ги таргетираат и влијаат врз ранливите млади. 

Важно е да се напомене дека улогата што СПЛО ја играа во училиштата не беше преземена од ниту еден друг провајдер. Тие не се заменети со социјални работници, советници или работници за ментално здравје, како што беше ветено, а јас би тврдел дека не можат да бидат заменети. Улогата на SPLO е многу поинаква отколку што може да преземе кој било од овие даватели и тие не се полициски професионалци или експерти за спречување криминал или криминални истраги.  

Една важна улога што не може да се исполни е откривањето на криминалот и експлоатацијата. Односот SPLO изгради доверба во полицајците меѓу учениците, така што кога нашиот мобилен тим за младински услуги (MYST), офицер и семеен советник кој поддржува високоризични, експлоатирани и ранливи млади во нашата заедница, присуствуваше на училиште за да собира информации за кривично дело што беше извршено против млади, имаше брза транзиција на довербата од СПЛО кон нашиот офицер MYST. Сега, офицерот MYST мора да изгради доверба со текот на времето, време кое тие едноставно го немаат. Секоја задоцнета интервенција ја става нашата младина во дополнителен ризик.  

Неодамна, локалните полициски одделенија им нудат на родителите информативни сесии за регрутирање и активности на банди во и околу нашите училишта. Овие информативни сесии се целосно исполнети и досега присуствуваа повеќе од 600 родители. Јасно е дека постои апетит за повеќе информации за тоа како да ја зачуваме нашата младина безбедна, а службениците за врска на училишната полиција играат клучна улога во одржувањето на безбедноста на учениците преку образованието. 

Родителите кои се загрижени за активноста на бандите не се единствените кои сакаат да ги видат полицајците назад во училиштата.  

Копиран сум на десетици писма од родители, PAC и водачи од нашите BIPOC и домородните заедници, претставници на стотици луѓе од самите заедници што Одборот ги наведе како причини за отстранување на службениците од училиштата, и тие изразуваат загриженост поради откажувањето на оваа програма. Колку што знам, нивната загриженост остана непризнаена и неодговорена.  

Она за што некои можеби не знаат е дека ограничувањето на полициските посети на училиштата не е ограничено само на офицерите за врска на училишната полиција, туку се проширува и на полицајците што прават презентации во училиштата или на друг начин посетуваат од која било причина освен за спроведување на законот или планирање на безбедноста со заклучување. вежби. Мислам дека е страшна срамота што нашите полицајци се натераа да се чувствуваат толку непожелно, дури и во помладите одделенија. 

Родителите, полицијата и воспитувачите кои работат заедно е начинот на кој ќе ги заштитиме нашите деца. СПЛО се клучни за одвраќање и спречување на криминал, насилни активности и регрутирање банди во училиштата.  

Со почит барам безбедноста на учениците да биде главен приоритет во нашите училишта.   

Барам одборот SD61 веднаш да ја врати програмата SPLO и да создаде мал под-комитет кој вклучува студенти, претставници на PAC, наставници, администратори и полицајци за да разговараат за тоа кои бариери постојат за некои ученици да имаат полиција во училиштата и како можеме да ја намалиме траумата за оние ученици кои не се чувствуваат удобно со службениците во училиштата. Подготвен сум веднаш да ги посветам службениците на оваа програма.  

Градењето односи е нашиот најдобар пат напред, па ајде да седнеме и директно да ги решиме овие проблеми со око да изградиме доверба и меѓусебно разбирање. 

-30- 

За да слушнете повеќе за она што нашиот Мобилен тим за младински услуги (MYST) го слуша и доживува во училиштата, слушнете ја нивната епизода на подкаст True Blue на City Police Union на Викторија: https://truebluevic.ca/podcast/