Датум на: Петок, април 5, 2024 

Податотека: 24-6290 

Викторија, п.н.е. – Минатиот месец, еден човек осомничен за шверц на дрога низ областа Голема Викторија беше уапсен по проактивна истрага од страна на единицата за удари на VicPD.  

За време на истрагата, која започна кон крајот на февруари 2024 година, осомничениот беше забележан како прави неколку посети на шкафче за складирање во Сук. Инспекторите добија налог да го пребараат шкафчето за складирање и пронајдоа разни недозволени супстанци и нова стока во вредност од приближно 48,000 долари за која се верува дека е украдена, вклучувајќи: 

  • 4,054 сомнителни апчиња оксикодон 
  • 554 грама кокаин 
  • 136 грама метамфетамин 
  • 10 правосмукалки 
  • Пет мешалки за помош за кујна 
  • Митра пила од Милвоки, моторни пили, дупчалки, детектор за метал и разни други алатки, облека и додатоци 

Различни украдени предмети се пронајдени во шкафчето за складирање, со вкупна проценета вредност од 48,000 долари  

Осомничениот и е познат на полицијата, бидејќи претходно бил уапсен како дел од истрагата за трговија со дрога во декември 2023 година. Во тој пример, истражителите заплениле над 3 килограми недозволени супстанции од осомничениот, вклучувајќи метамфетамин, кокаин и фентанил. 

Запленетата дрога вклучува над 4,000 сомнителни опиоидни таблети 

Осомничениот беше уапсен на 14 март и ослободен во очекување на понатамошна истрага.  

„Ова е уште еден пример за одличната истражна работа направена од нашата единица на Ударните сили“, вели началникот Дел Манак. „Апсењето испраќа силен сигнал дека се фокусираме на оние кои се занимаваат со кражба на мало и нелегална трговија со дрога. Знаеме дека овие злосторства имаат влијание врз нашето колективно чувство на безбедност и ќе продолжиме да посветуваме ресурси на проактивни проекти и истраги за борба против тоа“. 

Минатата година, VicPD започна операција наречена Проект Лифтер, кој беше создаден како одговор на загриженоста покрената од заедницата и бизнисите за сузбивање на насилните престапници за кражба на мало. За само два викенда беа извршени 43 апсења и вратени се околу 40,000 долари украдена стока. Повеќе детали за Project Lifter може да се најдат овде. 

Зошто ова лице беше ослободено? 

Предлог-законот C-75, кој стапи на сила на национално ниво во 2019 година, донесе закон за „принцип на воздржаност“ со кој се бара полицијата да ослободи обвинето лице што е можно поскоро откако ќе разгледа одредени фактори кои вклучуваат веројатност обвинетиот да присуствува на суд, непосредна близина на ризикот од јавната безбедност и влијанието врз довербата во системот на кривичната правда. На Канадска повелба за права и слободи предвидува секое лице да има право на слобода и презумпција на невиност пред судење. Од полицијата, исто така, се бара да ги земе предвид околностите на домородните или ранливите лица во процесот, со цел да се решат непропорционалните влијанија што ги има системот на кривичната правда врз овие популации. 

-30-