Датум на: Четврток, Април 11, 2024

Податотека: 23-45435

Викторија, п.н.е – Во декември 2023 година, полицајците од единицата за голем криминал на VicPD ја уапсија Галина Куликова откако таа наводно измамила непрофитна организација каде што работела како книговодител. Минатата недела, обвиненијата положија свечена заклетва, вклучувајќи три точки од обвинението за перење приноси од криминал, две точки за кражба над 5,000 американски долари и една точка за измама над 5,000 долари.

На 6 декември 2023 година, службениците на VicPD Patrol добија извештај од непрофитна организација дека, преку закажана ревизија, беше откриено дека Куликова од почетокот на годината испраќала пари од организацијата на нејзините лични сметки.

Со помош на полицискиот службеник за врски на RCMP со седиште во канадската амбасада во Турција, Нанаимо RCMP, канадската агенција за гранични услуги и Агенцијата за царина и гранична заштита на САД, службениците на VicPD успеаја да ја лоцираат и уапсат Куликова на меѓународниот аеродром во Ванкувер додека таа беше враќање во Канада. Таа подоцна беше ослободена со услови, во очекување на идниот судски датум.

„Горд сум на полицајците вклучени за нивната брза истражна работа и координација со другите агенции за да се изврши ова апсење и враќање на средствата“, вели шефот на VicPD, Дел Манак. „Ова е јасен пример за тоа како нашите напори ги враќаат парите во рацете на граѓаните и бизнисите во Викторија и Ескималт“.

Досега, инспекторите идентификуваа над 1.7 милиони американски долари во украдени средства и повратија приближно 900,000 американски долари, со дополнителна работа во тек за враќање на целиот износ; од кои голем дел беше искористен за купување на разни средства, вклучувајќи злато, криптовалути и ново возило.

Истражителите веруваат дека може да има дополнителни организации кои исто така биле измамени од Куликова и бараат сите потенцијални жртви, или оние со дополнителни информации, да се јават во Е-Comm Report Desk на (250) 995-7654 екстензија 1 и референтна датотека број 23 -45435. За да пријавите што знаете анонимно, јавете се на Greater Victoria Crimestoppers на 1-800-222-TIPS или испратете совет онлајн на Поголема Викторија Криминалисти.

Бидејќи предметот сега е пред судовите, во овој момент не може да се споделат дополнителни детали.

-30-

ЗАБЕЛЕШКА: Претходната верзија на ова ажурирање на заедницата ги наведе обвиненијата како измама над 5,000 долари, кражба над 5,000 американски долари и фалсификување документи. Жалиме за грешката.