Датум на: Понеделник, април 15, 2024 

Податотека: 24-12873 

Викторија, п.н.е. – Во понеделникот, 15 април, нешто пред 10:30 часот, службениците за сообраќај на VicPD вршеа проактивни патроли во центарот на градот кога беа означени за да одговорат на прободувањето со нож во 600-блок на улицата Јејтс. 

Полицајците брзо процениле дека жртва е избодена со нож. Тие му пружиле прва помош, а мажот бил пренесен во болница со тешки, но не опасни по живот повреди. Сообраќајот на пешаците беше во прекин во областа, додека три сцени беа отсечени и документирани, а доказите беа собрани од страна на Одделот за криминалистичко истражни служби. Немаше други жртви, а нема апсења.  

Оваа датотека е во раните фази на истрагата, а полицајците бараат од секој што бил сведок на настанот денес, или секој што има снимка од настанот од видео надзор, да се јави во бирото за извештаи на EComm на (250)-995-7654 екстензија 1. пријавете го она што го знаете анонимно, ве молиме јавете се на Greater Victoria Crime Stoppers на 1-800-222-8477. 

Ова е седми инцидент со нож од 1 март во Викторија, со два инциденти како сомнителни убиства. Сепак, овие се сметаат за изолирани инциденти и нема причина да се верува дека тие се поврзани во овој момент.  

Иако бројот и блиската фреквенција на неодамнешните прободувања се загрижувачки, тој не е значително поголем од повеќето други години, како што е наведено во графиконот подолу, кој детално ги прикажува извештаите за сите напади со нож во текот на секој квартал во последните пет години. Важно е да се напомене дека овие бројки не укажуваат конкретно на прободување, туку на сите напади кои вклучуваат нож.  

Службениците на VicPD спроведуваат повеќе патроли во центарот на градот во последниве месеци, вклучително и пешачки патроли, и ќе продолжат со оваа проактивна работа за да се осигураат дека Викторија продолжува да биде безбедна заедница. Секој ден, десетици илјади луѓе безбедно живеат, работат, играат и посетуваат во Викторија, а нашите граѓани и посетители треба да продолжат да се чувствуваат безбедно во нивниот секојдневен живот. 

Бидејќи ова досие е под истрага, во моментов не може да се споделат дополнителни детали.  

-30-