Датум на: Четврток, мај 16, 2024 

Податотека: 24-15820 

Викторија, п.н.е. – Ќе биде поставена привремена CCTV, а се очекуваат прекини во сообраќајот за планираните демонстрации оваа сабота, 18 мај. Демонстрациите ќе започнат околу 3 часот и ќе траат приближно два часа.  

VicPD го признава правото на секого на слобода на изразување и законско собирање и на демонстрации на јавни простори, вклучително и на улиците, како што е заштитено со Канадската повелба за права и слободи. Сепак, учесниците се потсетуваат дека е инхерентно небезбедно да се маршира по отворени улици и дека тоа го прават на сопствен ризик.  

Исто така, од учесниците се бара да ги запомнат границите на законските демонстрации. VicPD's Водич за безбедни и мирни демонстрации содржи информации за правата и одговорностите на мирните демонстрации. 

Службениците ќе бидат на лице место, а нашата работа е да го зачуваме мирот и да ја одржуваме јавната безбедност за сите. Ние полициско однесување, а не верувања. Опасното или незаконското однесување за време на демонстрациите ќе биде одговорено со деескалација и спроведување. 

Распоредени се привремени, надгледувани камери за видео надзор 

Ќе ги распоредиме нашите привремени, надгледувани камери за видео надзор како поддршка на нашите операции за да ја обезбедиме јавната безбедност и да помогнеме во одржувањето на протокот на сообраќај. Распоредувањето на овие камери е дел од нашите операции за поддршка на безбедноста на заедницата и е во согласност со провинциските и федералните закони за приватност. Во областа се поставени привремени знаци за да се осигура дека заедницата е свесна. Камерите ќе бидат симнати по завршувањето на демонстрациите. Ако имате загриженост за нашето привремено распоредување на камерата, ве молиме е-пошта [заштитена по е-пошта]. 

-30-