За нас

Полицискиот оддел на Викторија е основан во 1858 година и е најстариот полициски оддел западно од Големите езера. Нашите полицајци, цивилен персонал и волонтери гордо му служат на градот Викторија и на општината Ескималт.

Светски позната туристичка дестинација, Градот Викторија се наоѓа на јужниот дел на островот Ванкувер. Тој е главен град на Британска Колумбија, а градот Ескималт е дом на Пацифичката флота на канадската морнарица.

Визија

Заедно побезбедна заедница

Мисија

Обезбедете извонредност во јавната безбедност за две различни заедници преку ангажман, превенција, иновативно полициско работење и Рамковен договор.

Цели

  • Поддржете ја безбедноста на заедницата
  • Зголемете ја јавната доверба
  • Постигнете организациска извонредност

Вредности

  • Интегритет
  • Одговорност
  • Соработка
  • иновации

Началникот на Констабл Дел Манак

Началникот на полицаецот Дел Манак е во 33-та година од работата на полицијата. Тој ја започна својата полициска кариера со полицискиот оддел во Ванкувер и се приклучи на полицискиот оддел на Викторија во 1993 година, каде што служеше во различни делови и улоги. Началникот Манак беше унапреден во чин началник на 1 јули 2017 година и му е чест да ја извршува функцијата началник во градот каде што е роден и израснат.

Началникот Манак е дипломиран на Програмата за национална академија на ФБИ и Програмата за раководство на полицијата на Универзитетот Далхауз. Во 2019 година, тој ги заврши своите магистерски студии по тероризам, ризик и безбедност на Универзитетот Сајмон Фрејзер.

Во 2011 година, началникот Манак беше добитник на наградата наредник Брус МекФејл за академска извонредност. Началникот Манак во 2014 година е назначен за член на Орден за заслуги на полициските сили. Покрај тоа, тој е добитник на медалот за дијамантски јубилеј на кралицата Елизабета Втора и медалот за примерна служба на полицијата.

Шефот Манак тренираше многу бејзбол, хокеј и фудбалски тимови во текот на годините и останува активен во заедницата.

Најнови вести

2Јун, 2023

Нашата историја | Сеќавајќи се на првиот службеник за спроведување на законот на BC, убиен за време на должноста, Cst од VicPD. Џонстон Кокрејн

Јуни 2nd, 2023|

Date: Friday, June 2, 2023  Victoria, BC - Today, we remember VicPD Cst. Johnston Cochrane.   Cst. Johnston Cochrane was killed in the line of duty on or around June 2, 1859. He was the [...]

30Мај, 2023

Играта е вклучена! Регистрацијата сега е отворена за улицата НХЛ во Викторија 

Мај 30th, 2023|

Викторија, п.н.е. - Викторија Ројалс, ВикПД и Атлетското здружение на градската полиција на Викторија (VCPAA) соработуваат со НХЛ за да донесат евтин, достапен хокеј на улица за младите од Голема Викторија ова лето. Почнувајќи од вторник јули [...]

29Мај, 2023

VicPD ја поздравува 10-тата сезона на HarbourCats

Мај 29th, 2023|

Викторија, п.н.е. - VicPD гордо ги слави мачките на пристаништето Викторија за време на сезоната на нивната 10-годишнина. Во петок, 2 јуни, началникот на Констабл Дел Манак ќе го фрли церемонијалниот прв терен на отворањето на домот на HarbourCats. „На [...]