Паднати херои

Од основањето на полицискиот оддел во Викторија во 1858 година, шест наши полицајци ги загубија животите како директен резултат на нивната посветеност на јавната безбедност. Преку посветен напор за истражување од страна на Полициското историско друштво на Викторија, нашите службеници беа почестени со инсталирање на Спомен Каирн во нашето седиште. Нивните имиња, исто така, се додадени на Споменикот за спроведување на законот на СРД врз основа на провинцискиот законодавен дом и Националниот споменик на полицијата и мировните службеници во Отава на Парламент Хил.

Нашиот прв паднат херој, Cst. Џонстон Кокрејн, беше првиот службеник за спроведување на законот за кој се знае дека бил убиен за време на должноста во историјата на она што сега е провинција Британска Колумбија.

Нашата последна смрт на должност беше на 11 април 2018 година, кога Cst. Иан Џордан им подлегна на повредите што ги доби во судир додека одговараше на повик на 22 септември 1987 година. Cst. Џордан никогаш целосно не се освестил.

Во чест на нашите шест паднати херои; Ве покануваме да ја прочитате нивната приказна и да ни се придружите во осигурувањето дека нивниот спомен и нивната жртва ќе живеат“.

Име: Констабл Џонстон Кокрејн
Причина за смртта: истрел од пиштол
Крај на гледање: 02 јуни 1859 година Викторија
Возраст: 36

Констабл Џонстон Кокрејн бил застрелан и убиен на 2-ри јуни 1859 година, во близина на областа Крегфлауер. Констабл Кокрејн бил на пат да уапси лице осомничено дека пукал во свиња. Констабл Кокрајн го поминал мостот во 3 часот на пат кон Крегфлауер. Не наоѓајќи го осомничениот, тој го напуштил Крегфлауер во 5 часот за повторно да ја премине клисурата при неговото враќање во Викторија. Следниот ден, неговото тело беше откриено во четката на неколку метри од раскрвавениот пат Крегфлауер. Констабл Кокрејн бил застрелан двапати, еден во горната усна и еднаш во слепоочницата. Се чинеше дека тој бил во заседа од некој што чекал.

Осомничениот беше уапсен на 4 јуни, но беше ослободен поради „непропустливо“ алиби. Вториот осомничен беше уапсен на 21 јуни, но и обвиненијата беа отфрлени поради недостиг на докази. Убиството на Констабл Кокрејн никогаш не беше решено.

Констабл Кокрајн беше погребан во Стариот гробник (сега познат како Парк Пионер) на улиците Квадра и Меарс во Викторија, Британска Колумбија. Беше оженет и имаше деца. Беше подигната јавна претплата за вдовицата и семејството на овој „добар офицер“.

Констабл Џонстон Кокрејн е роден во Ирска и долго време престојувал во САД. Тој бил вработен во Колонијата на островот Ванкувер како полициски констабл кој го одржувал мирот во раните години на Форт Викторија.

Име: Констабл Џон Кари
Причина за смртта: истрел од пиштол
Крај на гледање: 29 февруари 1864 година Викторија
Возраст: 24

Констаблот Џон Кари бил дежурен офицер на пешачка патрола во областа на центарот на градот околу полноќ, ноќта на 29 февруари 1864 година. Тој ноќта бил во пешачка патрола во областа.

Исто така во областа беше вооружен ноќен чувар, специјалниот полицаец Томас Барет. Берет открил несигурна врата во продавницата на г-ѓа Коперман лоцирана во уличката зад улицата продавница. По истрагата, Барет пронашол провалник во продавницата. Тој се степал со провалникот, но бил совладан и претепан од вториот напаѓач. Двајцата провалници потоа побегнале во уличката. Барет го искористи својот свиреж за да повика помош.

Специјалниот констабл Барет се тетерави низ продавницата кон надвор, каде што забележа фигура која брзо се приближува по темната уличка. Констабл Кари, кој го слушна повикот на свирежот, слегуваше по уличката за да му помогне на Барет.

Берет, за време на неговото сведочење во „Инквизицијата“ одржано два дена подоцна, изјави дека е сигурен дека оваа личност е негов напаѓач или соучесник. Берет извика на „Застанете назад, или ќе шутирам“. Фигурата продолжи да се движи напред и беше испукан еден истрел.

Берет го застрела Констабл Кари. Констабл Кари починал околу пет минути откако ја добил раната. Пред да умре, Констабл Кари изјавил дека не бил тој што го удрил Барет, ноќниот чувар.

Констабл Кари беше погребан во Стариот Гробник, (сега познат како Парк Пионер) на аголот на улицата Квадра и Меарс, Викторија, Британска Колумбија. Тој беше самец.

Констабл Џон Кари е роден во Дурам, Англија и се приклучил на Одделот во февруари 1863 година. Инквизицијата препорачала полицијата да користи „специјални лозинки“ за да се идентификуваат. Печатот подоцна изјави дека полицијата треба да усвои „регулатива со која се спроведува носење униформа од секој полицаец“.

Име: Констабл Роберт Форстер
Причина за смртта: сообраќајна несреќа со мотор, Викторија
Крај на часовникот: 11 ноември 1920 година
Возраст: 33

Полицаецот Роберт Форстер бил на должност како полицаец во CPR Docks на улицата Белвил, лоцирана во пристаништето Викторија. Тој управувал со полициски мотоцикл во попладневните часови на 10 ноември 1920 година, кога случајно бил удрен од возило.

Констабл Форстер бил пренесен во болницата Сент Џозеф во Викторија и бил опериран поради внатрешни повреди. Тој ја преживеа првата ноќ, а следниот ден имаше благ митинг. Потоа направи пресврт на полошо.

Братот на констаблот Роберт Форстер, Констабл Џорџ Форстер, исто така од полицијата на Викторија, веднаш бил однесен на негова страна. Двајцата браќа беа заедно кога полицаецот Роберт Форстер почина околу 8 часот на 11 ноември 1920 година.

Констабл Форстер беше погребан на гробиштата Рос Беј, Викторија, Британска Колумбија. Тој беше самец.

Констабл Роберт Форстер е роден во округот Кернс, Ирска. Тој емигрирал во Канада во 1910 година и се приклучил на полицијата на Викторија во 1911 година. Кога била објавена Првата светска војна, тој веднаш се пријавил во канадските експедициски сили. Полицаецот Форстер се вратил на полициските должности по неговата демобилизација во 1 година.

Име: Констабл Алберт Ернест Велс
Причина за смртта: Моторна несреќа
Крај на гледање: 19 декември 1927 година, Викторија
Возраст: 30

Констаблот Алберт Ернест Велс бил офицер на патрола на мотоцикли. Тој беше на должност во областа Хилсајд и Квадра во сабота, 17 декември 1927 година. Констабл Велс се движеше кон запад по авенијата Хилсајд околу 12:30 часот, сабота наутро. Констабл Велс застана да зборува со пешак околу стотина метри од раскрсницата на авенијата Хилсајд и улицата Квадра. Потоа продолжи со пристапот кон улицата Квадра. Констабл Велс потоа продолжи кон улицата Квадра каде што направи свртување со левата страна за да оди на југ по Квадра.

Невиден од Констабл Велс, автомобил се движеше по улицата Квадра со голема брзина. Забележувајќи го пребрзото возило во последен момент, Констабл Велс неуспешно се обидел да го избегне судирот. Седанот удрил во бочната кола на Констабл Велс кој бил исфрлен од неговиот мотор. Тешко повреден и онесвестен, тој бил однесен во аптеката во Квадра и Хилсајд додека чекал да биде пренесен во јубилејната болница. Констабл Велс почина два дена подоцна.

Возачот на возилото со голема брзина се оддалечил од местото на настанот. Тој подоцна беше уапсен и обвинет.

Констабл Велс беше погребан на гробиштата Рос Беј, Викторија. Беше оженет и имаше две мали деца.

Констабл Алберт Велс е роден во Бирмингем, Англија. Тој емигрирал во Канада по Првата светска војна. Констабл Велс бил член на одделот две години и девет месеци. Тој беше познат како „истрел од револвер“.

Име: Констабл Ерл Мајкл Дојл
Причина за смртта: Несреќа со мотоцикл
Крај на гледање: 13 јули 1959 година, Викторија
Возраст: 28

Полицаецот Ерл Мајкл Дојл се возел кон север на улицата Даглас околу 9:00 часот на 12 јули 1959 година. Во блокот 3100 на Даглас, возилата во централната лента од двете страни на улицата запреа.

Автомобилите застанаа за да им овозможат и на возилото кое се движеше кон југ и на возилото кое тргнало кон север, да вртат лево. Возачот на југ не го виде Констабл Дојл како се приближува на патеката покрај тротоарите. Автомобилот се сврте кон исток во Фред Есо Сервис на 3115 Даглас Сент Констабл Дојл беше удрен од возилото што се вртеше и беше исфрлен од неговиот мотоцикл. Констабл Дојл го носел новиот полициски шлем за мотоцикл, издаден само во последните две недели на членовите на сообраќајот. Кацигата очигледно била пуштена во почетната фаза на несреќата. Констабл Дојл беше забележан како се обидува да се заштити пред да ја удри главата на тротоарот.

Тој итно бил пренесен во болницата Сент Џозеф за лекување на повеќе повреди, вклучително и фрактура на черепот. Полицаецот Дојл им подлегна на повредите 20 часа по несреќата. Констабл Дојл беше погребан во Ројал Оук Буриал Парк, Саанич, Британска Колумбија. Тој беше оженет човек и имаше три мали деца. Констабл Ерл Дојл е роден во Мусејав, Саскачеван. Тој бил во полицискиот оддел на Викторија нешто повеќе од осумнаесет месеци. Минатата година беше распореден на должности за мотоцикли како припадник на сообраќајната единица.

Име: Констабл Иан Џордан
Причина за смртта: сообраќајна незгода
Крај на гледање: 11 април 2018 година
Возраст: 66

На 11 април 2018 година, 66-годишниот полицаец од полицискиот оддел на Викторија, Иан Џордан, почина откако доби трауматска повреда на мозокот пред 30 години, по сериозен инцидент со возило додека одговараше на повик рано наутро.

Констабл Џордан работел во ноќната смена на 22 септември 1987 година и бил во Полициската станица Викторија на улицата Фисгард 625 кога бил примен повик за тревога од улицата Форт 1121. Верувајќи дека повикот е вистински прекин и влегување во тек, Иан брзо се упати кон своето возило паркирано надвор.

Раководителот на кучиња од вод патувал на југ по улицата Даглас откако „ја повикал светлата“ кај Даглас и Фисгард; барајќи да ги префрли сигналите на црвено во сите правци. „Повикувањето на светлата“ вообичаено беше направено така што персоналот за испраќање може да ги префрли светлата на црвено, запирајќи го секој друг сообраќај и давајќи ѝ на единицата што го направи повикот чист пристап до својата дестинација.

Возилото на Иан и друго полициско возило се судриле на раскрсницата при што се здобиле со сериозни повреди на ногата на Цст. Оле Јоргенсон. Иан, сепак, беше тешко повреден и никогаш целосно не се освести.

Полициската управа на Викторија имала радио канал и скенер покрај креветот на Иан до неговото неодамнешно смрт.

Иан имал 35 години во моментот на инцидентот и зад себе ги оставил сопругата Хилари и нивниот син Марк.