Полицискиот оддел на Викторија е партнер на Полициската фондација Голема Викторија (GVPF). 

GVPF се стреми да изгради поздрави заедници преку програми, менторство и награди насочени кон градење позитивни односи и инспирација на лидерски и животни вештини меѓу нашите регионални млади. За да дознаете повеќе, посетете веб-страницата GVPF.

Како провинцијално инкорпорирано непрофитно општество, визијата на Полициската фондација Голема Викторија (GVPF) е дека заедниците на Викторија, Есквималт, Оук Беј, Саанич и Централ Саанич, како и регионалните домородни заедници доживуваат позитивни промени поттикнати од младите, преку зајакнување на државјанството и програми за лидерство. GVPF обезбедува финансирање за програми надвор од основните регионални полициски буџети и почна тесно да соработува со сите полициски агенции кои им служат на овие заедници, локални бизниси, регионални непрофитни даватели на услуги и домородни партнери за да ги обединат колективните средства, експертизата и ресурсите за да го поттикнат развојот на младите како влијателни членови на општеството.

Некои од иницијативите на GVPF во кои учествува VicPD вклучуваат:

  1. Полициски камп | Моделирана по успешната програма што се спроведуваше во главниот град од 1996 до 2014 година, ова е програма за лидерство за младите што ги поврзува со службеници од регионот на Голема Викторија.
  2. Програма за менторство | Има за цел да ги поддржи, поттикне и инспирира младите преку олеснување на врските за менторство засновани на доверба и почитување со полицајците од Голема Викторија.
  3. Награди GVPF | Настан организиран на колеџот Камосун кој препознава и слави четворица студенти од главниот град кои покажаа силна посветеност на волонтерството, лидерството и менторството во рамките на нивната заедница.