историја

Полицискиот оддел на Викторија е најстарата полиција западно од Големите езера.

Денес, Одделот е одговорен за полициска контрола на основната област на главниот град на Британска Колумбија. Голема Викторија има население од над 300,000 жители. Самиот град има население од приближно 80,000 жители, а Ескималт е дом на уште 17,000 жители.

Почеток на VicPD

Во јули 1858 година, гувернерот Џејмс Даглас го назначил Аугустус Пембертон за полициски комесар и го овластил да вработи „неколку силни мажи со добар карактер“. Оваа колонијална полиција била наречена Метрополитенска полиција на Викторија и била претходник на полицискиот оддел на Викторија.

Пред ова, полициската управа еволуираше на островот Ванкувер од стилот на вооружена милиција познат како „Викторија Волтигеурс“ до ангажирањето на еден сингл „Градски констабл“ во 1854 година.

Во 1860 година, овој нов полициски оддел, под началникот Френсис О'Конер, се состоеше од 12 полицајци, санитарен службеник, ноќен чувар и затворски чувар.

Оригиналната полициска станица, затворот и касарната беа лоцирани на плоштадот Бастион. Мажите носеа униформи во воен стил, носеа палки и им беа дозволени револвери само кога им беше даден налог да служат. Во раните денови, видовите на прекршоци со кои мораа да се справат полициските службеници се состоеја главно од пијанство и неред, напади, дезертери и скитници. Покрај тоа, луѓето беа обвинети дека се „нечесни и скитници“, а исто така и за „нездрав ум“. Бесното возење на јавните улици и нарушеното возење на коњи и вагони беа исто така прилично чести.

Видови кривични дела

Во 1880-тите, под раководство на началникот Чарлс Блумфилд, полицискиот оддел се пресели во новото седиште лоцирано во Градското собрание. Силите се зголемија на број на 21 офицер. Под раководство на Хенри Шепард кој беше назначен за началник на полицијата во 1888 година, полицијата на Викторија стана првиот полициски оддел во западна Канада што користеше фотографии (снимки од кригли) за криминална идентификација.

Во јануари 1900 година, Џон Ленгли станал началник на полицијата и во 1905 година се здобил со патролен вагон со коњи. Пред ова, прекршителите беа или одведени во затвор во „најмени хакирање“ или „влечени по улица“. Шефот Ленгли и неговите службеници мораа да се справат со разни видови на злосторства и жалби. На пример: Емили Кар, познат канадски уметник, поднесе жалба во врска со пукање на момчиња во нејзиниот двор и таа сакаше да престане; Еден жител пријавил дека неговиот сосед чувал крава во подрумот и урлањето на кравата го вознемирило неговото семејство, а дозволувањето на трн да цветаат било навреда и на полицајците им било наложено „да внимаваат остро“. До 1910 година, имаше 54 мажи во одделот, во кој беа вклучени офицери, чувари и службеници. Службениците на ритамот покриваат површина од 7 и 1/4 квадратни милји.

Преместете се до станицата на улицата Фисгард

Во 1918 година, Џон Фрај стана началник на полицијата. Шефот Фрај го побарал и го добил првиот моторизиран патролен вагон. Покрај тоа, под управата на Фрај, полицискиот оддел се пресели во нивната нова полициска станица лоцирана на улицата Фисгард. Зградата е дизајнирана од Џеј Кејт, кој исто така ја дизајнирал катедралата на Христовата црква.

Во раните години, полицискиот оддел на Викторија беше одговорен за полициска контрола на округот Викторија на јужниот дел на островот Ванкувер. Во тие денови, п.н.е. имаше провинциски полициски сили, пред да биде основана Кралската канадска коњичка полиција. Како што станаа инкорпорирани локалните области, полицискиот оддел на Викторија ја редефинира својата област на она што сега е Град Викторија и населено место Ескималт.

Членовите на VicPD се истакнаа во воената служба, и за нивната заедница и за нивната земја.

Посветеност кон Заедницата

Во 1984 година, полицијата на Викторија ја препозна потребата да се биде во тек со технологијата и започна процес на автоматизација кој продолжува до ден-денес. Ова резултираше со имплементација на најсовремен компјутерски систем кој го автоматизираше системот за управување со записи и е поврзан со компјутерски потпомогнат систем за испраќање полн со мобилни терминали за податоци во возилата. Овие терминали им овозможуваат на членовите во патрола да пристапат до информациите содржани во системот за евиденција на Одделот, како и да се поврзат со канадскиот полициски информативен центар во Отава. Одделот, исто така, има компјутеризиран систем Mugshot кој директно ќе се поврзе со системот за автоматизирана евиденција на одделенијата.

Викторија исто така беше национален лидер во полициското работење во заедницата во текот на 1980-тите. VicPD ја отвори својата прва под-станица во заедницата во 1987 година, во Џејмс Беј. Други станици беа отворени во Бланшард, Ферфилд, Вик Вест и Фернвуд во следните две години. Овие станици, управувани од заколнат член и волонтери се витална врска помеѓу заедницата и полицијата која им служи. Локациите на станиците се менуваа со текот на годините, што ја одразува континуираната посветеност за обезбедување на најдобра можна услуга, додека работеше во рамките на ограничувањата на тесните буџети. Додека системот на мали сателитски станици повеќе не постои, ние задржавме посветена силна група волонтери кои се срцето на нашите програми за полициско работење во заедницата.

Седиште на улица Каледонија

Во 1996 година, под команда на началникот Даглас Е. Ричардсон, членовите на полицискиот оддел на Викторија се преселиле во нов современ објект од 18 милиони долари на улицата Каледонија.

Во 2003 година, полицискиот оддел на Есквималт се спои со полицискиот оддел на Викторија, а денес VicPD гордо им служи на двете заедници.

Сегашната полиција на Викторија, со бројка од 400 вработени, им служи на граѓаните на Викторија и Ескималт со висок степен на професионалност. Во услови на брзо менување на ставовите, напредокот во технологијата и општествените промени, полициската служба постојано е доведена во прашање. Припадниците на полицијата на Викторија се соочија со тие предизвици. Повеќе од 160 години оваа сила служеше посветено, оставајќи зад себе шарена и понекогаш контроверзна историја.