Улога на учесник

Постојат три улоги кои формираат група на VicPD Block Watch; Капетан, учесници и координатор на Блок на VicPD.

Учесници се луѓето во соседството или комплексот кои се согласуваат да бидат дел од групата на VicPD Block Watch. Примарната функција да се биде учесник вклучува да се биде внимателен кон околината и да се внимава еден на друг. Кога ќе видите нешто сомнително или ќе бидете сведоци на криминална активност, од вас се бара безбедно да набљудувате и да пријавите што гледате во полиција и да ги споделите информациите со вашата група Блок Гледај.

Еве неколку примери за тоа како можете да работите заедно како учесник на VicPD Block Watch:

  • Имајте заеднички интерес за градење безбедност на заедницата со вашите соседи.
  • Присуствувајте на презентациите на VicPD Block Watch.
  • Обезбедете го вашиот дом и личен имот.
  • Запознајте ги вашите соседи.
  • Преземете проактивен пристап кон спречување на криминалот.
  • Внимавајте еден на друг и на имотот на едни со други.
  • Пријавете во полиција за сомнителни и криминални активности.
  • Понудете му помош на вашиот VicPD Block Watch Captain.
  • Волонтирајте за да започнете проект, настан или активност од соседството