Измама

Измамата е значаен предизвик во нашата заедница. Секој ден во Викторија и Ескималт се случуваат бројни обиди за измама. Според земените пари, најзначајните измами во нашите заедници се:
  • НОВО - Измами со пренасочување на плати
  • Измамата „внук „испраќај пари јас сум во неволја или ме боли““.
  • Измама „Агенцијата за приходи на Канада (ака) должите пари на владата или бизнисот и ќе ве повредиме ако не платите“
  • Измамата на душичката 

Многу од овие измамници контактираат со своите потенцијални жртви преку телефон преку Интернет. Тие често ги користат предностите на грижливата природа на жртвата и подготвеноста да помогнат, или нивната добрина. Повиците за измама на Агенцијата за приходи на Канада се особено агресивни, што резултираше со неколку луѓе да присуствуваат на полициските оддели низ земјата за да се предадат за обвиненија кои се целосно лажни.

Кога ќе се случи измама, сторителите често живеат во друга земја или дури и континент, што ја отежнува истрагата и полагањето обвиненија. Дополнително, многумина кои стануваат плен на измамници не ја пријавуваат својата загуба, поради чувство на срам што станале жртва.

Најголемото оружје што сите го имаме за да се бориме против измамата е знаењето. Ако не сте сигурни, повикајте полиција на (250) 995-7654.

VicPD ви помага да се борите против измамата - особено онаа што е насочена кон постарите членови на нашата заедница.

Во консултација со експерти за грижа за стари лица, создадовме Рачник за спречување измами специјално дизајниран за постари лица и за оние кои страдаат од губење на меморијата. Ви препорачуваме да ги имате достапни во вашиот објект или да ги ставите во близина на телефон или компјутер. Слободно испечатете го ако не можете да набавите еден од нашите. Волонтерите и резервните членови на VicPD ќе делат картички за измама на настани во заедницата. Резервните членови на VicPD се исто така достапни за разговори за спречување измами - бесплатно.

Што да направите ако мислите дека можеби сте станале жртва на измама

Ве молиме јавете се на нашата линија за неитни случаи и пријавете што се случило. Многу луѓе не го пријавуваат тоа кога ќе откријат дека биле жртва на измама. Често, тоа е затоа што се чувствуваат срам; тие се чувствуваат како да требало да знаат подобро. За оние кои станале жртви на измама за романса преку Интернет, емоционалната траума и чувството на предавство се уште поголеми. Нема срам да станеш жртва на измама. Измамниците се експерти за манипулирање со најдобрите делови од луѓето за нивна лична корист. Иако многу измами потекнуваат надвор од Канада и затоа е особено тешко да се истражат и да се покренат обвиненија против нивните сторители со пријавување на измамата во нашиот дел за финансиски криминал, вие возвраќате. Вие возвраќате помагајќи им да ги спречите другите да станат жртви на измама и му ја давате на VicPD најважната алатка која ќе помогне да се стави крај - го доведувате вашето знаење за она што се случило.

Ако мислите дека можеби сте станале жртва на измама, ве молиме јавете ни се на (250) 995-7654.

Повеќе ресурси за измама

www.antifraudcentre.ca

www.investigation.com

www.fraud.org 

Комисија за хартии од вредност на СРД (Инвестициска измама)

http://investright.org/investor_protection.aspx

Национални извештаи за ранливост на измама од инвестиции

http://www.investright.org/uploadedFiles/resources/studies_about_investors/2012NationalInvestmentFraudVulnerabilityReport.pdf