Град Викторија: 2022 - К2

Како дел од нашето тековно Отворете VicPD иницијативата за транспарентност, ги воведовме картичките за извештаи за безбедност на заедницата како начин да ги одржуваме сите во тек со тоа како полицискиот оддел на Викторија и служи на јавноста. Овие картички за извештаи, кои се објавуваат квартално во две верзии специфични за заедницата (една за Викторија и една за Esquimalt), нудат и квантитативни и квалитативни информации за трендовите на криминалот, оперативните инциденти и иницијативите за вклучување во заедницата. Се надеваме дека, преку ова проактивно споделување на информации, нашите граѓани имаат подобро разбирање за тоа како VicPD работи кон својата стратешка визија за „Заедно побезбедна заедница."

Информации за заедницата на Викторија

VicPD продолжува да напредува кон нашите три главни стратешки цели наведени во Стратешки план на VicPD 2020 година. Поточно, во Q2, беше постигната следнава работа специфична цел:

Поддржете ја безбедноста на заедницата

  • Најважниот настан поврзан со безбедноста на заедницата се случи на 28-ми јуни, кога тројца службеници на VicPD беа меѓу шесте полицајци кои беа застрелани додека одговараа на двајца тешко вооружени осомничени во банка во Саанич.

  • Одделот за патрола продолжува да управува со голем товар на повици и покрај недостигот на персонал, но и понатаму се надева дека претстојат дополнителни ресурси.

  • Волонтерските програми, вклучително и Crime Watch, Cell Watch и Speed ​​Watch, продолжија со нормална работа и како резултат добија многу позитивни повратни информации од јавноста.

Зголемете ја јавната доверба

  • Инцидентот со пукањето во Саанич, и покрај неговите поврзани трагедии, исто така служеше за зближување на нашата заедница и VicPD длабоко ја цени целата поддршка што ни ја покажа заедницата.

  • VicPD го лансираше грбот на домородните наследства на VicPD на Националниот ден на домородните народи во јуни. Тимот за домородни ангажман на VicPD од Првите нации и членовите на Метис кои имаат предци врски со нациите Кри, Каска, Дена, Микмак, Мохавк, Наскапи и Оџибве го создадоа грбот на VicPD за да му оддадат почит на домородното наследство на оние кои им служат на нашите заедници како службеници на VicPD, цивилни вработени, специјални општински полицајци, затворски персонал и волонтери.

  • VicPD заврши уште еден успешен годишен проект за истражување на заедницата во јуни. Клучните наоди вклучуваат 82% вкупна стапка на задоволство од услугата на VicPD и 93% од испитаниците се согласуваат дека „полицијата и граѓаните кои работат заедно можат да го направат ова подобро место за живеење и работа“.

Постигнете организациска извонредност

  • Повеќе од кога било, инцидентот со пукањето во Саанич ја истакна потребата да се грижиме за нашиот народ. Веднаш беше започнат значаен колективен напор за грижа за физичките и менталните потреби на сите вклучени, процес кој останува во сила на дневна основа додека нашето закрепнување продолжува.

  • Во Q2, зголемен акцент беше ставен на привлекување квалификувани кандидати да се приклучат на VicPD како службеници, цивилни вработени, специјални општински полицајци, затворски персонал и волонтери. Ова беше во форма на присуство на регрутирање на заедницата и спортски настани, како и освежена веб-локација за регрутирање и рационализиран процес на аплицирање.

  • Продолжува имплементацијата на новиот информациски систем за човечки ресурси, кој ветува рационализирање на различни процеси (вклучувајќи го и регрутирањето) низ организацијата.

К2 од 2022 година беше успешно завршување на клучните ангажман проекти како што е Истражување на заедницата VicPD 2022 година #Налог среда, но исто така видовме одговор на значително зголемување на случајните напади и деветнеделна серија инциденти кои вклучуваат насилство и вандализам поврзани со големи групи млади кои се собираат со дрога, алкохол и оружје во центарот на Викторија.

Еден од најважните, но најпредизвикувачките моменти во кварталот се случи на 28-ми јуни, кога тројца офицери на VicPD беа меѓу шесте офицери на GVERT застрелани додека одговараа на двајца тешко вооружени осомничени во банка во Саанич. Покрај обезбедувањето директна оперативна и комуникациска поддршка на нашите партнери од полицискиот оддел во Саанич како дел од непосреден одговор на инцидентот, одделот за односи со јавноста од тимот за ангажман во заедницата продолжува да ја поддржува тековната истрага и да реагира на загриженоста на заедницата и огромниот излив на поддршка на заедницата.

Млада девојка носи сино срце како поддршка на офицерите на ГВЕРТ

VicPD го лансираше VicPD Indigenous Heritage Crest. Тимот за домородни ангажман на VicPD од Првите нации и членовите на Метис кои имаат предци врски со нациите Кри, Каска, Дена, Микмак, Мохавк, Наскапи и Оџибве го создадоа грбот на VicPD за да му оддадат почит на домородното наследство на оние кои им служат на нашите заедници како службеници на VicPD, цивилни вработени, специјални општински полицајци, затворски персонал и волонтери.

Познатиот едукатор и мајстор резбар Yux'wey'lupton го лансира VicPD Indigenous Engagement Crest со Дет. Cst. Санди Хени и Цст. Камера МекИнтајр

Сртот на домородните наследства на VicPD е дизајниран од познатиот едукатор и мајстор резбар Јукс'веј'луптон, вистински визионерски водич и чувар на знаење, нашироко познат по неговото англиско име Кларенс „Буч“ Дик. Буч, исто така, беше корисен во дизајнирањето на нашиот гребен VicPD, на кој видно се наоѓа волкот Sta'qeya, или Coast Salish, како начин да ја претставиме нашата врска со традиционалните територии Lekwungen каде што живееме и работиме.

Девет недели насилство и вандализам поврзани со групи млади, првенствено од општините надвор од Викторија и Ескималт, собирајќи се во центарот на градот со оружје, дрога и алкохол видел ројни напади врз брачен пар, брачна двојка без дом, полицаец во процес на законско апсење и 72-годишен маж, кој бил оставен со значителни повреди на лицето.

Службениците и персоналот од целиот VicPD, вклучително и Одделот за услуги во заедницата (CSD), Одделот за патрола, Одделот за истражни услуги (ISD) и Одделот за ангажирање во заедницата (CED) сите одговорија. Одговорот вклучуваше директен контакт и ангажман со партнери, вклучително и полицискиот оддел Саанич, полицијата во Оук Беј, Полициската служба Централна Саанич, Западниот брег RCMP и Сиднеј/Северен Саанич RCMP, како и училишните области низ регионите вклучувајќи ги SD61, SD62 и SD63. приватни училишта, општини, условна казна за млади, групи во заедницата, родители, семејства и самите млади да поттикнуваат краткорочни, среднорочни и долгорочни решенија. Нашиот одговор вклучуваше серија твитангови #VicPDLive на нашата сметка на Twitter на VicPD Canada. Ангажманот на заедницата го поддржа делот за спроведување и ангажирање на операцијата како дел од одговорот што резултираше со 60 истраги и 24 апсења, од опиеност во јавноста до поседување оружје, напад, напад со оружје и зло. Во последните две недели од периодот на извршување немаше значајни инциденти.

Со 1,300 Одговори од истражувањето на заедницата на VicPD 2022 година, ги продолживме нашите опсежни ангажмани со заедниците Викторија и Ескималт. Клучните наоди вклучуваат 82% вкупна стапка на задоволство и 93% од вкупните испитаници се согласуваат дека „Полицијата и граѓаните кои работат заедно можат да го направат ова подобро место за живеење и работа“. Ригорозниот процес на истражување и статистички значајниот примерок значи дека анкетата ги одразува одговорите на речиси 12 од секои 1,000 жители на Викторија и Ескималт.

Многу од одговорите на истражувањето не забележаа значителни промени во однос на минатогодишните резултати. Сепак, продолжуваме да гледаме дека само 37% од испитаниците се чувствуваат безбедно во центарот на Викторија или Ескималт Плаза ноќе.

Случајните напади се појавија како сериозен проблем за безбедноста на заедницата овој квартал. Во нападите беа вклучени случајно таргетирање на луѓе во центарот на градот со спреј за мечка, човек по случаен избор удрил со тупаница по лицето на патот Далас, жена која се здобила со повреди на главата откако била по случаен напад одзади во Џејмс Беј, маж кој по случаен избор го нападнал персоналот во кујната во ресторан во центарот на градот откако влегол низ врата само за персоналот, маж заминал со значителни изгореници откако бил нападнат од жена на улицата Бланшар, и осомничениот уапсен откако удрил татко кој шетал со своето дете во количка. Тимот за ангажман во заедницата помогна да се информира јавноста и да им помогне на истражителите во потрагата по сведоци, видео и други докази и дополнителни истражни и сомнителни информации.

Серија подметнати пожари, вклучително и еден во резиденцијата на семејството на свештеник од Украинската католичка црква, каде што одговорните службеници на патролата даваат прва помош за спасување на една млада девојка, удри низ Викторија.

Иако имаше голема штета и значителна јавна загриженост, полицајците извршија апсења во некои од досиејата. Тимот за ангажман во заедницата продолжува да помага во поддршката на тековните истраги.

На почетокот на кварталот, Strike Force заплени 8 килограми смртоносна дрога, вклучително и фентанил, повеќе огнени оружја, вклучително и пушки и над 100,000 долари во готовина, како дел од истрагата за осомничени шверцери на дрога поврзани со конфликтот со банди на Долна копно, кои дејствувале во Викторија.

Работејќи со информации од Одделот за анализа и разузнавање (AIS) на VicPD, полицајците заплениле осум килограми дрога, вклучувајќи 1.5 килограми фентанил, 3.5 килограми кокаин и три килограми метамфетамин. Покрај тоа, полицајците одредиле осум пушки и еден пиштол, придружени со списанија и муниција, како и повеќе од 105,000 долари во канадска валута.

Истражувачи на единицата за преглед на историски случаи објави нови фотографии од исчезнатата жена од Ескималт Белинда Камерон. Белинда Камерон последен пат беше видена на 11 мај 2005 година. Белинда последен пат беше видена во Esquimalt's Shoppers Drug Mart во 800-блок на Esquimalt Road тој ден. Белинда беше пријавена за исчезната речиси еден месец подоцна, на 4-ти јуни 2005 година. Полицајците спроведоа опсежна истрага и серија пребарувања по Белинда. Таа не е пронајдена.

Исчезнувањето на Белинда се смета за сомнително и инспекторите веруваат дека Белинда била жртва на валкана игра. Нејзиното исчезнување продолжува да се истражува како убиство.

Укинувањето на ограничувањата за COVID-19 забележа ентузијастичко враќање на ангажманот лично овој квартал. Делот за ангажман во заедницата или директно ги спроведува овие ангажмани или обезбедува поддршка на партнери од целиот оддел и други усогласени партнери како што е Атлетското здружение VicPD.

Началникот Манак им се придружи на учениците во основното училиште Џорџ Џеј за да ја сподели важноста на читањето за време на неделата на описменување.

Службениците за сообраќај на VicPD беа среќни што се вратија да им помагаат на луѓето да бидат безбедни за време на неколку маратони и трки во Викторија. Враќањето на Тајмс Колонист 10К беше посебен белег на овој квартал.

Делот за ангажман во заедницата соработуваше со Атлетското здружение VicPD за неколку настани, вклучувајќи го и Меморијалниот турнир во голф, беа горди што ја доделија стипендијата за државјанство на VicPD Athletic Association за истакнати атлетски способности и поддршка за атлетиката, како и извонредно државјанство во училиштето и заедницата на Вик Хајс Камерон Лали.

Социјализацијата и посвојувањето на кученцето го продолжија нашето партнерство со хуманото здружение Викторија. Овие популарни настани се добро посетени од службениците и персоналот додека помагаат да се дружат кученцата додека се подготвуваат да ги најдат своите вечни домови.

Овој квартал започна блиска соработка со Секцијата за човечки ресурси на VicPD со фокус на регрутирање на следната генерација службеници и персонал на VicPD. Проширена кампања за регрутирање, која ќе трае 12-18 месеци, и ќе вклучува банери на седиштето на VicPD, насочено рекламирање на локации со висок профил и ангажман во заедницата лично, изгледа да ја продолжи историјата на VicPD за ангажирање одлични луѓе за да се приклучат на VicPD. Регрутирањето е клучен фокус за VicPD, со тоа што регрутирањето пораки сега е дел од секоја е-пошта, освежување на VicPD.ca насочено кон регрутирање и повеќе настани за регрутирање кои доаѓаат.

За повеќе значајни датотеки, посетете ја нашата ажурирања на заедницата страница.

На крајот на К-2, нето оперативната финансиска позиција е приближно 1.9% над буџетот, најмногу поради привремените расходи кои очекуваме да се намалат во вториотnd половина од годината. Приходите се над буџетот поради наплата на расходите за посебни давачки. Капиталните обврски се на 77% поради преносот на набавките од 2021 година, но се очекува да останат во рамките на буџетот. Платите и придобивките се високи во првите два квартали поради тајмингот на трошоците за бенефиции и се очекува да паднат под буџетот во втората половина од годината. Трошоците за прекувремена работа остануваат високи како резултат на одржувањето на минимумите во првите редови, додека ние продолжуваме да се соочуваме со недостиг на персонал и повреди поврзани со работата. Дел од бараниот буџет за прекувремена работа не беше одобрен од советите што ќе придонесе за прекувремена работа. Останатите расходи, освен пензионирањето, беа во согласност со очекувањата и се очекуваше да останат во рамките на буџетот.