Население Ескималт: 2022 - К3

Како дел од нашето тековно Отворете VicPD иницијативата за транспарентност, ги воведовме картичките за извештаи за безбедност на заедницата како начин да ги одржуваме сите во тек со тоа како полицискиот оддел на Викторија и служи на јавноста. Овие картички за извештаи, кои се објавуваат квартално во две верзии специфични за заедницата (една за Esquimalt и една за Викторија), нудат и квантитативни и квалитативни информации за криминалните трендови, оперативните инциденти и иницијативите за вклучување во заедницата. Се надеваме дека, преку ова проактивно споделување на информации, нашите граѓани имаат подобро разбирање за тоа како VicPD работи кон својата стратешка визија за „Заедно побезбедна заедница."

Информации за заедницата на Esquimalt

VicPD продолжува да напредува кон нашите три главни стратешки цели наведени во Стратешкиот план на VicPD 2020 година.

Поддржете ја безбедноста на заедницата

VicPD обезбеди јавна безбедност на голем број настани во заедницата од големи размери, вклучително и прославите на Денот на Канада и Дејс Дејс.

Истражителите на VicPD прекинаа неколку значајни измами во текот на кварталот, вклучително и измама со изнајмување со бројни жртви и шема за финансиска измама што резултираше со 85 препорачани давачки.

Волонтерите и службениците на VicPD помогнаа да се задржат учениците што се враќаат безбедни со тоа што во текот на месец септември, во секое училиште во Викторија и Ескималт, во секое училиште во Викторија и Есквималт, спроведоа блиц за брзо часовник на училиште.

Зголемете ја јавната доверба

Инцидентот со пукањето во Саанич, и покрај неговите поврзани трагедии, исто така служеше за зближување на нашата заедница како што беше прикажано преку настанот за благодарност „Заедно посилни“ на Викторија Шамрокс во јули. Овој настан собра над 10,000 долари за атлетското здружение на полицијата во Викторија, создавајќи идни можности за службениците и персоналот на VicPD да се поврзат со младите луѓе преку атлетика, академици и уметност.

VicPD одржа интерактивна онлајн сесија „Ask Me Anything“ на која сподели информации за нарушено возење и што прави VicPD за да го реши тоа. Со преку 20,000 прегледи на интернет и стотици лајкови и коментари, овој ангажман им помогна на луѓето да останат информирани и едуцирани за ризиците од оштетено возење.

VicPD го ажурираше своето онлајн Контролна табла на заедницата VicPD со новите податоци на Statistics Canada поврзани со Индексот за сериозност на криминалот. Овие податоци сега се достапни и за Викторија и за Есквималт и вклучуваат детали за целокупниот Индекс на сериозност на криминалот за двете заедници, како и под-индекси кои покажуваат насилни и ненасилни податоци.

Постигнете организациска извонредност

Во Q3, зголемен акцент беше ставен на привлекување квалификувани кандидати да се приклучат на VicPD како службеници, цивилни вработени, специјални општински полицајци, затворски персонал и волонтери. Ова беше во форма на присуство на регрутирање во заедницата и спортски настани, како и освежена веб-локација за регрутирање и рационализиран процес на аплицирање.

Работна група продолжува да се занимава со наодите од неодамнешното Анкета за ментално здравје и благосостојба и се спроведуваат клучните акциони точки, вклучително и лансирање на нов тим за поддршка од врсници и воспоставување договорни позиции за внатрешен психолог и медицинска сестра за професионално здравје .

Продолжува работата за развивање и спроведување на реорганизација на одделенијата за подобро усогласување на достапните ресурси со тековните и идните оперативни потреби.

Во јули, членовите на Одделот Esquimalt се преселија од старата Зграда за јавна безбедност во нова (привремена) полициска станица во општинската сала, претходно окупирана од старата библиотека. Во очекување на изградбата на новата зграда за јавна безбедност на локацијата Парк Плејс, членовите на Одделот Есквималт, вклучително и патролата, службениците за ресурси на заедницата и административниот персонал ќе продолжат да обезбедуваат полициски услуги за општината од оваа нова локација. Одделот Esquimalt сака да ја признае и да им се заблагодари на напорната работа на вработените во Township, Kinetic Construction, Core Project Management и Секцијата за информатичка технологија на VicPD што ја овозможија оваа транзиција.

Нова (привремена) полициска станица на Esquimalt Division

Возило со украдени таблички доведе до апсење

На 7-ми август, службениците на дивизијата Esquimalt забележале возило кое патувало со украдени таблички, кое побегнало од полицијата претходно истиот ден, на улицата Лајал. Полицајците го следеа возилото додека не влезе на паркинг во близина на патеката Западен Беј. Таму, полицајците извршиле запирање на возило со висок ризик и уапсиле две лица. Врската на возилото со други досиеја низ Голема Викторија останува под истрага.

Службениците реагираат на лице во криза со сочувство и грижа

Службениците на Дивизијата Есквималт одговорија на повиците во врска со ранливо лице во криза повеќе пати во период кој траеше неколку дена. На крајот, полицајците го фатиле лицето, кое станало сериозен ризик за себе, и останало со нив многу часови додека биле донесени на медицинска, а подоцна и грижа за менталното здравје. Лицето кое се здобило со самонанесени неопасни по живот, останало на згрижување.

Cst. Трајниот впечаток на Кевин Ластивка за Esquimalt

Cst. Кевин Ластивка ја заврши четиригодишната турнеја како еден од офицерите за ресурси во заедницата на Esquimalt. Кевин е љубезен, вреден и ангажиран член на VicPD кој ги донесе тие квалитети додека им служеше на заедниците Есквималт и Вик Вест. Без разлика дали реагираше на загриженост на заедницата, присуствуваше на посебен настан или даваше совети за безбедност на нашите граѓани и сопственици на бизниси, Кевин беше олицетворение на услугата за клиентите.

Кевин не само што имаше влијание врз заедницата, туку одигра и клучна улога во создавањето на позитивна култура на работното место во Одделот Esquimalt. Неговата работна етика и позитивниот став се едноставно заразни. Кевин сега е префрлен назад во седиштето каде што ќе продолжи да им служи на Есквималт и Викторија како член на Патролната дивизија.

Волонтерите на VicPD и службениците за сообраќај на VicPD помогнаа безбедно да се вратат студентите од Esquimalt и Victoria. Блиц за враќање во училиште Speed ​​Watch. Волонтерите на VicPD Speed ​​Watch спроведуваа надзор на брзината во училишните зони секој училишен ден во септември, вклучително и распоредување во области со голема загриженост и во Викторија и во Ескималт.

VicPD Speed ​​Watch волонтира со градоначалничката на Esquimalt Barbara Desjardins и претседателот на Училишната област 61, Рајан Пеинтер

Брзината и другите проблеми со сообраќајот покренати во близина на улицата Лајал резултираа со повеќекратни одговори и од страна на Еквималт дивизијата и персоналот на Одделот за ангажирање во заедницата. Покрај директното набљудување од страна на одговорниот службеник на дивизијата Esquimalt, инспекторот Мајкл Браун, распоредувањето на патролата на дивизијата Esquimalt и службениците за ресурси на заедницата, персоналот на Одделот за ангажман во заедницата работеше со службениците за да ја поттикне свеста за грижите во заедницата.

Социјалните медиуми беа клучни за информирање и ангажирање на жителите на Ескималт за проблемите во сообраќајот на улицата Лајал.

Покрај објавите на социјалните мрежи, VicPD соработуваше со CFB Esquimalt Public Affairs за да создаде повеќеканален план за ангажирање за да помогне во решавањето на загрижувачкото однесување при возењето. Резултатот беа објави на социјалните мрежи со стотици лајкови, споделувања и кои беа видени од над 12,000 луѓе, како и напис во CFB Esquimalt Lookout Navy News.

Партнерството со CFB Esquimalt ги достигна оние кои живеат во заедницата, како и оние кои работат на база.

На септември 19th загрижен родител се јавил на линијата за неитни случаи на VicPD откако нивното дете се вратило дома од одење по патеката E&N со самурајски меч што го нашле во грмушките. И покрај барањето на VicPD да се појави вистинскиот сопственик, никој сè уште не се огласил за да го побара мечот.

Овој самурајски меч бил предаден откако дете го нашло на патеката E&N

На септември 20th, полицајците и од Есквималт и од Викторија пронајдоа лице во значително здравствено и ментално нарушување по повеќечасовна потрага која започна кога случаен минувач открил локва крв утрото во саботата на 17 септември. Службениците, и пеш и во возила, следеа патека која се протегаше преку 4 километри низ градот Ескималт, во Вик Вест, а потоа во центарот на Викторија. Жртвата била пронајдена од страна на полицајците и во медицински и во психички неволји, со нетретирани повреди поврзани со здравствена состојба кои резултирале со значително крварење. Лицето одбило лекарска помош. Тие беа уапсени од страна на службениците според Законот за ментално здравје и донесени во болница на лекување. Досегашната истрага укажува дека повредите на лицето се должат на здравствена состојба, а не на кривично дело.

Третиот квартал од 2022 година започна кога и VicPD и Saanich PD продолжија да се опоравуваат од пукањето во Банката на Монтреал во кое беа застрелани и ранети шест членови на тимот за итни случаи на Голема Викторија (GVERT). Во операциите на Денот на Канада, 3 полицајци од полициската управа во Ванкувер им се придружија на полицајците од цела Голема Викторија додека Викторија повторно беше домаќин на прославите на Денот на Канада. Како одговор на тековните грижи за безбедноста и изливот на емоции, Одделот за ангажман во заедницата (CED) на VicPD ја создаде кампањата #GVERT Blue Heart. Почнувајќи од Денот на Канада, службениците на VicPD, персоналот и волонтерите, како и службениците на Единицата за јавна безбедност на Голема Викторија (ПСУ) доделија над 10,000 #GVERT сини срца, заблагодарувајќи се на заедницата за поддршката.

Службеници на ПСУ на Денот на Канада

Одделот за ангажман во заедницата на VicPD продолжи да ги поддржува напорите за привлекување волонтери, цивилен персонал, нови регрути офицери и искусни офицери. Покрај регрутирањето центрирано на VicPD.ca, напорите оваа година вклучија ангажмани лично, пристап до социјалните мрежи и банери на зградата на авенијата Каледонија 850. Инстаграм ролна фокусирана на регрутирање собра над 750 лајкови и над 22,000 прегледи.

Тимот за ангажман во заедницата на VicPD се здружи со Секцијата за сообраќај на VicPD на обемниот „Прашај ме нешто“ (AMA) за оштетеното возење за време на блокада за противнапад на возење со оштетен ICBC на 8-ми јули во Вик Запад. Покрај идентификувањето на оштетените возачи, службеникот за сообраќај на VicPD, Cst. Стивен Панекоек одговараше на прашања од јавноста од типот „дали е во ред да се биде нервозен на препрека?“ „Што ќе се случи ако возачот одбие да одговори на прашања и даде само информации за лиценца/регистрација?“. Со преку 20,000 прегледи на интернет и стотици лајкови и коментари, овој ангажман им помогна на луѓето да бидат информирани и едуцирани за ризиците од оштетеното возење.

VicPD беше горд што учествуваше во настаните Music in the Park во текот на летото во Меморијалниот парк.

Началникот Дел Манак, заменик-началникот Џејсон Лајдман и инспекторката Керили Џонс беа среќни што отидоа зад шалтерот под будното водство на некои ветеринари на Тим Хортонс за поддршка на младинските програми на Денот на кампот Тим ​​Хортонс.

Бејзбол тимот на „Блу чорапи“ на VicPD играше на турнирот на надежта Мајкл Дунахи за поддршка на Child Find BC. Иако тимот загуби поради грицкање нокти, драго ни е што сме дел од овој важен настан за поддршка на Дунахи и помагајќи им да се заштитат децата и семејствата.

Ни беше чест да продолжиме со нашиот однос со Абориџинската коалиција за ставање крај на бездомништвото. Годинешното годишно генерално собрание се одржа во велнес центарот Songhees и двете нации Songhees и Esquimalt ја истакнаа работата што тие и Коалицијата ја вршат. Горди сме што продолжуваме да бидеме партнери во нивната одлична работа.

Ни беше чест да го видиме благословено нашето кану кое наскоро ќе биде лансирано како дел од нашата тековна работа да се движиме по патот на помирувањето. Патувањето со кану „Повлекување заедно“ беше важен дел од патувањето што го одиме заедно со нациите Есквималт и Сонгхи, а благословот на нашето кану е уште поблиску до тоа да можеме да ги продлабочиме нашите врски.

Клучен настан овој квартал беше партнерството на VicPD со Victoria Shamrocks како признание за храброста на полицајците за време на пукањето со БМО во Саанич. По пикник пред натпреварот поддржан од Банката на Монтреал, началникот на полицискиот оддел во Санич, Дин Дути и началникот на ВикПД, Дел Манак, беа поканети да зборуваат со толпата на Шамрок и да им се заблагодарат на Голема Викторија за нивната поддршка за полицајците од целиот регион.

Персоналот на БМО беше дел од пикникот пред играта на задната врата за службениците и персоналот на VicPD и Saanich PD

Шефот на VicPD, Манак, се заблагодарува на Голема Викторија за изливот на поддршка

Интегриран кучешки сервис наредник. Евер објаснува што сака кучето на полициската служба Маверик

Настанот прикажа демо од Интегрираната служба за кучиња, прашања и одговори „LeQuesne и LeQuesne“ со VicPD Cst. Ерик ЛеКузн и неговиот татко (радио водителот Клиф ЛеКузн) и многу топли моменти кои помогнаа да се зближи заедницата во духот на исцелување.

Cst. Ерик ЛеКезн, кучето на полициската служба Оби и Клиф ЛеКвесн на Кју

Настанот собра над 10,000 американски долари за атлетското здружение на полицијата во Викторија, создавајќи идни можности за службениците и персоналот на VicPD да се поврзат со младите луѓе преку атлетика, академици и уметност.

Q3 беше затворен со знамето на VicPD беше вклучено во кругот на Songhees Nation South Island Powwow во Кралскиот атлетски парк на крајот на септември. Ни беше чест што бевме дел од денот, кој ја прослави домородната енергична издржливост и го кова патот напред за сите посветени на помирување.

За повеќе значајни датотеки, посетете ја нашата ажурирања на заедницата страница.

На крајот на третиот квартал, нето оперативната финансиска позиција е приближно 3% над буџетот поради годишните зголемувања на платите што ги надминуваат очекувањата, зголемувањето на премиите за WorkSafe BC и високите трошоци за прекувремена работа во првите два квартали поради недостигот на кадар во првата линија, кои оттогаш се подобрија. Приходите се над буџетот поради наплата на расходите за посебни давачки. Капиталните обврски се во согласност со очекувањата и се очекува да останат во рамките на буџетот. Трошоците за лиценцирање софтвер се исто така поголеми од буџетот, но се компензирани со пониски трошоци за комуникација и набавка. Севкупно, нето финансиската позиција е мал дефицит во овој момент.