Население Ескималт: 2022 - К4

Како дел од нашето тековно Отворете VicPD иницијативата за транспарентност, ги воведовме картичките за извештаи за безбедност на заедницата како начин да ги одржуваме сите во тек со тоа како полицискиот оддел на Викторија и служи на јавноста. Овие картички за извештаи, кои се објавуваат квартално во две верзии специфични за заедницата (една за Esquimalt и една за Викторија), нудат и квантитативни и квалитативни информации за криминалните трендови, оперативните инциденти и иницијативите за вклучување во заедницата. Се надеваме дека, преку ова проактивно споделување на информации, нашите граѓани имаат подобро разбирање за тоа како VicPD работи кон својата стратешка визија за „Заедно побезбедна заедница."

Информации за заедницата на Esquimalt

Достигнувањата, можностите и предизвиците на полицискиот оддел на Викторија од 2022 година најдобро се истакнати преку трите главни стратешки цели на VicPD како што е наведено во нашиот стратешки план.

Поддржете ја безбедноста на заедницата

VicPD ја поддржа безбедноста на заедницата во текот на 2022 година 38,909 одговори на повици за услуга, како и тековно истражување на прекршоци. Сепак, сериозноста на криминалот во јурисдикцијата на VicPD (како што се мери со Индексот за сериозност на криминалот на Statistics Canada), остана меѓу највисоките општински полициски јурисдикции во п.н.е., и многу над провинцискиот просек. Дополнително, способноста на VicPD да одговори на обемот и сериозноста на повиците беше значително оспорена во 2022 година поради континуираниот тренд на повреди на офицерите и поради физички и ментални здравствени причини, како и поради падот на пукањето со БМО на 28 јуни.

Зголемете ја јавната доверба

VicPD останува посветена на заработка и зајакнување на довербата на јавноста во нашата организација преку Отворен VicPD онлајн информативен центар кој им овозможува на граѓаните пристап до широк опсег на информации, вклучувајќи резултати од службата во заедницата, квартални картички за извештаи за безбедност на заедницата, ажурирања на заедницата и онлајн мапирање на криминал. Како мерка за доверба на јавноста, наодите од Истражувањето на заедницата на VicPD од 2022 година покажаа дека 82% од испитаниците во Викторија и Есквималт биле задоволни со услугата на VicPD (еднакво на 2021 година), а 69% се согласиле дека се чувствуваат безбедно и згрижени од VicPD (долу од 71% во 2021 година). VicPD и особено GVERT добија излив на видлива поддршка во месеците по пукањето со БМО на 28 јуни.

Постигнете организациска извонредност

Примарниот фокус за организациските подобрувања во 2022 година беше ангажирање на значителен број нови и искусни полицајци и персонал за пополнување на оперативните празнини и пензионирање во Одделот. Во 2022 година, VicPD ангажираше вкупно 44 вработени, вклучително 14 нови регрути, 10 искусни офицери, 4 специјални општински полицајци, 4 затворски чувари и 12 цивили.

Дополнително, со инкорпорирање на висококвалитетна обука, Одделот за истражни услуги продолжи да гради капацитети за истражување на новите криминални трендови, вклучувајќи: виртуелни и реални настани на киднапирање, сајбер криминал и трговија со луѓе. Во 2022 година, детективите за големи кривични дела добија обука за киднапирање од експерти од Националната агенција за криминал, Одделение за киднапирање и изнудување, Обединетото Кралство. Додека Одделот за форензичка идентификација го изгради својот капацитет за извршување Реконструкција на инцидент со пукање, техника која беше користена на пукањето во јуни 2022 година во Банката на Монтреал во Саанич; Одделот за форензичка идентификација на VicPD го презеде водството во компонентата за реконструкција на пукањето на ова сложено место на злосторство.

Во 2022 година, сите службеници завршија задолжителна обука за практики информирани за траума.

VicPD продолжува да напредува кон нашите три главни стратешки цели наведени во Стратешкиот план на VicPD 2020 година.

Поддржете ја безбедноста на заедницата

Одделот за услуги во заедницата ги врати резервните должности и часови и започна со обука на нова класа на резервни полицајци.

Во соработка со Канцеларијата за граѓански одземања (CFO) на Генералниот правобранител на СРД, Одделот за истражни услуги на VicPD сега работи со службеник за финансиски финансиски средства со полно работно време, вграден во VicPD, кој помага во подготовката на пријавите за граѓанско одземање. Овие апликации ѝ дозволуваат на покраината да заплени имот, вклучително и пари и имот, кога има докази дека тие биле користени за извршување на прекршок. Вообичаено, овие заплени се резултат на истраги за дрога, каде што прекршителите се најдени во сопственост на големо количество готовина и возила стекнати преку продажба на недозволени супстанции. Оваа позиција на финансиски директор е целосно финансирана од покраината и ќе го подобри капацитетот на VicPD да го извади профитот од недозволената трговија со дрога.

Одделот за евиденција имплементираше подобрени иницијативи за пишување извештаи за да ги подобри стапките на расчистување на досиејата, како што беше соопштено до Канадскиот центар за статистика за правда и безбедност на заедницата. Тие, исто така, спроведоа внатрешни проценки на Единицата за изложување за да го намалат износот на имотот што го собира и задржува Полициската управа на Викторија и да ги подобрат методите за етикетирање и складирање на експонатите за да се осигури дека нашите процеси ги исполнуваат или ги надминуваат индустриските стандарди.

Зголемете ја јавната доверба

Со укинувањето на ограничувањата за COVID, членовите на патролата повторно присуствуваа на настани во заедницата и Одделот за услуги во заедницата им овозможи на новите членови на Градскиот совет на Викторија да излезат на „прошетка“ со HR OIC и службениците за ресурси на заедницата.

Во соработка со Одделот за ангажман во заедницата, тимот на Ударните сили на Одделот за истражни услуги продолжува да ја информира јавноста преку соопштенија во медиумите за нивните тековни напори за борба против кризата со предозирање преку спроведување на дрога. Strike Force ги фокусира своите напори на средно до високо ниво на дилери на фентанил и метамфетамин како дел од Националната стратегија за дрога на Канада за намалување на смртните случаи од предозирање.

Одделот за евиденција го зголеми акцентот на чистењето на архивираните датотеки за да се намали количината на податоци што ги чува Полициската управа на Викторија што го исполни периодот на задржување.

VicPD, исто така, активно учествуваше во давањето препораки во врска со собирањето податоци за домородниот и расистички идентитет на сите жртви и обвинети лица што се однесуваат на криминални инциденти преку истражувањето за униформно известување за криминал (UCR).

Постигнете организациска извонредност

Во 4th квартал, VicPD испорача препораки за позицијата за врска со судот и создаде позиција за иследник за исчезнати лица. Патролната дивизија, исто така, заврши домашна обука за патролни тактики, помалку смртоносни и обука за нови и вршители на подофицери.

Одделот за евиденција продолжи да го спроведува и унапредува користењето на системот за управување со провинциски дигитални докази што им овозможува на одделот и на иследниците да складираат, управуваат, пренесуваат, примаат и споделуваат дигитални докази, додека соработуваат со нашите провинциски партнери за правда на подобрени методи за откривање и стандардизација.

Во Q4 во Ескималт, полицајците добиле повик од маж кој се пожалил дека неговиот 28-годишен син го избодел со нож. Синот потоа го свртел ножот кон себе и си нанел повеќе рани по телото. Полицајците употребиле пушка CEW и beanbag повеќе пати со ограничени резултати, што не го спречило мажјакот да продолжи да се повредува. На крајот на човекот му беше дадена седативи и му помогна од BCEHS Advanced Life Support.

Службениците, исто така, реагирале на маж кој паднал од покривот, обезбедувајќи CPR осум минути додека не дојде EHS/Esquimalt Fire. Во друг повик, полицајците истражувале прекин и влегувале низ незаклучена врата во која било оставено ѓубре.

Конечно, при блокада на патот, членовите на сообраќајот пријавиле пикап кој се превртел и побегнал од нив. Набргу потоа, камионот удрил во дрво и биле видени двајца машки патници како трчаат низ полето на Ескималт Хај. Записите покажаа дека возилото било поврзано со човек со неподмирени налози и К9 бил донесен за следење. Патникот бил подигнат како се крие на градилиште, а за возачот е поднесена пријава.

Ноември - Poppy Drive 

Членовите на дивизијата Esquimalt работеа заедно со Esquimalt Lions за годишната кампања за афион.

Ноември - церемонија на Денот на сеќавањето (Спомен парк)

 Началникот Манак, заменик Лајдман, Инс. Браун и контингент членови присуствуваа на церемонијата на Денот на сеќавањето во Меморијалниот парк.

Декември - Прослава на светлата 

Началникот Манак, заменик Лајдман и други членови на персоналот присуствуваа и учествуваа на парадата на прославата на светлата.

Декември – Esquimalt Lions Christmas Hampers 

Инспектор Браун, Цст. Шо и г-ѓа Ана Мики работеа со Esquimalt Lions за да подготват и да достават божиќни божиќни прехранбени производи на оние на кои им е потребна во Тауншип.

Декември – Божиќен погон за играчки

Службеник за ресурси во заедницата Esquimalt Cst. Иан Диак собрал и испорачувал играчки за црквата „High Point“ на Армијата на спасот.

На крајот на годината се очекува нето оперативен дефицит од приближно 92,000 УСД поради расходите за пензионирање кои го надминуваат буџетот. Продолжуваме да доживуваме значителен број пензионирања, тренд кој најверојатно ќе продолжи во догледна иднина. Овие бројки сè уште не се финализирани и како што ќе го завршиме процесот на крајот на годината, тие сè уште може да се променат. Капиталните расходи беа приближно 220,000 американски долари под буџетот поради доцнење во испораката на возила и неискористените капитални средства ќе бидат префрлени во буџетот за 2023 година.