Град Викторија: 2022 - К4

Како дел од нашето тековно Отворете VicPD иницијативата за транспарентност, ги воведовме картичките за извештаи за безбедност на заедницата како начин да ги одржуваме сите во тек со тоа како полицискиот оддел на Викторија и служи на јавноста. Овие картички за извештаи, кои се објавуваат квартално во две верзии специфични за заедницата (една за Викторија и една за Esquimalt), нудат и квантитативни и квалитативни информации за трендовите на криминалот, оперативните инциденти и иницијативите за вклучување во заедницата. Се надеваме дека, преку ова проактивно споделување на информации, нашите граѓани имаат подобро разбирање за тоа како VicPD работи кон својата стратешка визија за „Заедно побезбедна заедница."

Информации за заедницата на Викторија

Достигнувањата, можностите и предизвиците на полицискиот оддел на Викторија од 2022 година најдобро се истакнати преку трите главни стратешки цели на VicPD како што е наведено во нашиот стратешки план.

Поддржете ја безбедноста на заедницата

VicPD ја поддржа безбедноста на заедницата во текот на 2022 година 38,909 одговори на повици за услуга, како и тековно истражување на прекршоци. Сепак, сериозноста на криминалот во јурисдикцијата на VicPD (како што се мери со Индексот за сериозност на криминалот на Statistics Canada), остана меѓу највисоките општински полициски јурисдикции во п.н.е., и многу над провинцискиот просек. Дополнително, способноста на VicPD да одговори на обемот и сериозноста на повиците беше значително оспорена во 2022 година поради континуираниот тренд на повреди на офицерите и поради физички и ментални здравствени причини, како и поради падот на пукањето со БМО на 28 јуни.

Зголемете ја јавната доверба

VicPD останува посветена на заработка и зајакнување на довербата на јавноста во нашата организација преку Отворен VicPD онлајн информативен центар кој им овозможува на граѓаните пристап до широк опсег на информации, вклучувајќи резултати од службата во заедницата, квартални картички за извештаи за безбедност на заедницата, ажурирања на заедницата и онлајн мапирање на криминал. Како мерка за доверба на јавноста, наодите од Истражувањето на заедницата на VicPD од 2022 година покажаа дека 82% од испитаниците во Викторија и Есквималт биле задоволни со услугата на VicPD (еднакво на 2021 година), а 69% се согласиле дека се чувствуваат безбедно и згрижени од VicPD (долу од 71% во 2021 година). VicPD и особено GVERT добија излив на видлива поддршка во месеците по пукањето со БМО на 28 јуни.

Постигнете организациска извонредност

Примарниот фокус за организациските подобрувања во 2022 година беше ангажирање на значителен број нови и искусни полицајци и персонал за пополнување на оперативните празнини и пензионирање во Одделот. Во 2022 година, VicPD ангажираше вкупно 44 вработени, вклучително 14 нови регрути, 10 искусни офицери, 4 специјални општински полицајци, 4 затворски чувари и 12 цивили.

Дополнително, со инкорпорирање на висококвалитетна обука, Одделот за истражни услуги продолжи да гради капацитети за истражување на новите криминални трендови, вклучувајќи: виртуелни и реални настани на киднапирање, сајбер криминал и трговија со луѓе. Во 2022 година, детективите за големи кривични дела добија обука за киднапирање од експерти од Националната агенција за криминал, Одделение за киднапирање и изнудување, Обединетото Кралство. Додека Одделот за форензичка идентификација го изгради својот капацитет за извршување Реконструкција на инцидент со пукање, техника која беше користена на пукањето во јуни 2022 година во Банката на Монтреал во Саанич; Одделот за форензичка идентификација на VicPD го презеде водството во компонентата за реконструкција на пукањето на ова сложено место на злосторство.

Во 2022 година, сите службеници завршија задолжителна обука за практики информирани за траума.

VicPD продолжува да напредува во нашите три главни стратешки цели наведени во Стратешкиот план на VicPD 2020 година.

Поддржете ја безбедноста на заедницата

Одделот за услуги во заедницата ги врати резервните должности и часови и започна со обука на нова класа на резервни полицајци.

Во соработка со Канцеларијата за граѓански одземања (CFO) на Генералниот правобранител на BC, Одделот за истражни услуги на VicPD започна да работи со службеник за финансиски финансиски средства со полно работно време, вграден во VicPD, кој помага во подготовката на пријавите за граѓанско одземање. Овие апликации ѝ дозволуваат на покраината да заплени средства, вклучително и пари и имот кога има докази дека тие биле користени за извршување на прекршок. Вообичаено, овие заплени се резултат на истраги за дрога, каде што прекршителите имаат големо количество готовина и возила стекнати преку продажба на недозволени супстанции. Оваа позиција на финансиски директор е целосно финансирана од покраината и ќе го подобри капацитетот на VicPD да го извади профитот од недозволената трговија со дрога.

Одделот за евиденција имплементираше подобрени иницијативи за пишување извештаи за да ги подобри стапките на расчистување на досиејата, како што беше соопштено до Канадскиот центар за статистика за правда и безбедност на заедницата. Тие, исто така, спроведоа внатрешни проценки на Единицата за изложување за да го намалат износот на имотот што го собира и задржува Полициската управа на Викторија и да ги подобрат методите за етикетирање и складирање на експонатите за да се осигури дека нашите процеси ги исполнуваат или ги надминуваат индустриските стандарди.

Зголемете ја јавната доверба

Со укинувањето на ограничувањата за COVID, членовите на патролата повторно присуствуваа на настани во заедницата и Одделот за услуги во заедницата им овозможи на новите членови на Градскиот совет на Викторија да излезат на „прошетка“ со HR OIC и службениците за ресурси на заедницата.

Во соработка со Одделот за ангажман во заедницата, тимот на Ударните сили на Одделот за истражни услуги продолжи да ја информира јавноста преку соопштенија во медиумите за нивните тековни напори за борба против кризата со предозирање преку спроведување на дрога. Strike Force ги фокусираше своите напори на средно до високо ниво на дилери на фентанил и метамфетамин како дел од Националната стратегија за дроги на Канада за намалување на смртните случаи од предозирање.

Одделот за евиденција го зголеми акцентот на чистењето на архивираните датотеки за да се намали количината на податоци што ги чува Полициската управа на Викторија што го исполни периодот на задржување.

VicPD, исто така, активно учествуваше во давањето препораки во врска со собирањето податоци за домородниот и расистички идентитет на сите жртви и обвинети лица што се однесуваат на криминални инциденти преку истражувањето за униформно известување за криминал (UCR).

Постигнете организациска извонредност

Во 4th квартал, VicPD испорача препораки за позицијата за врска со судот и создаде позиција за иследник за исчезнати лица. Патролната дивизија, исто така, заврши обука за патролни тактики, помалку смртоносна обука и обука за нови и вршители на подофицери.

Одделот за евиденција продолжи да го спроведува и унапредува користењето на системот за управување со провинциски дигитални докази што им овозможува на одделот и на иследниците да складираат, управуваат, пренесуваат, примаат и споделуваат дигитални докази, додека соработуваат со нашите провинциски партнери за правда на подобрени методи за откривање и стандардизација.

Октомври иследниците реагираа на серија случајни напади, вклучително и напад со оружје каде маж бил удрен со чекан во главата од зад грб, друг каде маж бил прободен повеќе пати во рацете и градниот кош и бил пренесен во болница за итна медицинска помош и апсење откако маж бил по случаен избор со тупаница во лицето од непознат човек на автобуска станица.

Полицајците го уапсија и А маж и запленил бејзбол палка, нож и штипки за реплика на огнено оружје откако одговорил на грабеж во кој тој човек, вооружен со палка, бркал друг маж по улица.

Инспекторите побараа информации домашна „жезло“ се наоѓала во станбена зграда со повеќе единици во блокот на улицата Даглас од 1900 година..

Октомври, исто така, го виде продолжување на истрагата во која е уапсен маж по повеќекратни пријави во софистицирана серија криминални имоти, По еден човек го препознал лицето кое тврди дека е неговиот потенцијално нов сопственик бил уапсен за а серија слични имотни деликти.

Членови на тимот за итни случаи на Голема Викторија (GVERT), како и детективи со Единицата за голем криминал на VicPD уапси осомничен по серијата инциденти во кои потенцијалните купувачи, кои контактирале со „продавачот“ на користени конзоли за видео игри, биле ограбени под закана со пиштол кога се сретнале да го завршат купувањето. Осомничениот ги намамил своите потенцијални жртви преку серија реклами поставени на веб-страницата Used Victoria, која рекламирала користен PlayStation5 и други неодамна објавени конзоли за видео игри за продажба за цени значително пониски од стандардната стапка. За време на апсењето, детективите пронајдоа неколку реални реплики на огнено оружје.

VicPD се здружи со Used Victoria за да одговори на грабежите и проблемот јавно предупредување за овие инциденти.

Двајца офицери беа нападнат од возач со оштетен вид откако тие првично одговориле на пријава дека непознато лице го нападнало нивното возило. Додека полициските службеници го истражувале оштетувањето на возилото, осомничениот се вратил на местото додека управувал автомобил. Полицајците го запреле осомниченото возило и откриле дека возачот е оштетен. Кога полицајците издадоа Непосредна забрана на патот (IRP), осомничениот се разбесни и ги нападна полицајците. Осомничениот е уапсен без инцидент.

Во ноември, полицајците се погрижија присутните да бидат безбедни и дека настаните на еврејскиот филмски фестивал може да се одржат по заканите насочени кон тој фестивал од организаторите. Од изобилството на претпазливост, службениците на VicPD обезбедија високо видливо присуство на настаните на местото за време на викендот за да се осигураат дека присутните се безбедни.

Инспекторите започнаа потрага по осомничениот откако жените го пријавија тоа врз нив била фрлена течност од непознато лице во центарот на градот. Истрагата продолжи и во новата година.

Во декември, компјутерскиот криминал продолжи да им наштетува на луѓето во Викторија и Ескималт. Инспекторите ја предупредија јавноста по софистицирана измама со фишинг и биткоин ја чинела жртвата 49,999 долари. Професионално и застрашувачки, измамниците ја подучиле жртвата да пријави дека парите се повлекуваат за купување имот. Измамниците потоа ја насочиле жртвата да ја депонира готовината преку различни банкомати на Биткоин низ Голема Викторија. Дури тогаш жртвата сфатила дека била жртва на измама и ја контактирала полицијата.

Инспекторите бараа информации и сведоци додека работеа на лоцирање и идентификување двајца мажи кои сексуално нападнаа тинејџерска студентка за размена во паркот Топаз на 6 декември 2022 година. Нашата истрага за овој инцидент продолжува.

Службениците на Одделот за услуги во заедницата спроведоа тридневен проект за кражба на мало како одговор на загриженоста за кражба во продавници и безбедноста од локалните бизниси. Проектот резултираше со 17 апсења, заплени на оружје, вклучително и ножеви, пиштоли со воздух и спреј за мечка и враќање на украдена стока од околу 5,000 долари, вклучувајќи јакни од висока класа и атлетска облека, Лего и други играчки. Проектите за кражба на мало продолжуваат и во новата година.

Одделот за ангажман во заедницата на VicPD продолжи да ги поддржува напорите за привлекување волонтери, цивилен персонал, нови регрути офицери и искусни офицери. Покрај регрутирањето во центарот на повторното лансирање на VicPD.ca, напорите оваа година вклучија ангажмани лично, пристап до социјалните мрежи и банери на зградата на авенијата Каледонија 850. Инстаграм ролна фокусирана на регрутирање собра над 750 лајкови и над 22,000 прегледи.

Ноември го виде најава на најновиот портпарол на VicPD Констабл Тери Хили. Констабл Хели е првата жена која служи како портпарол на VicPD. Констабл Хили започна со VicPD во 2006 година како волонтер Резервниот полицаец и беше ангажиран како полицаец со VicPD во 2008 година. Констабл Хили го гледа ангажманот во заедницата како суштински дел од полициското работење и е возбудена за нејзината нова улога.

Сообраќајниот полицаец на VicPD, Стивен Панекоек, беше признат од Здружението на началници на полицијата на БЦ за неговиот придонес за безбедноста на сообраќајот во Викторија и Ескималт.

Во две церемонии, началникот Манак им оддаде почит на 11 луѓе, вклучително и членови на заедницата, како и подзаконски услуги на градот Викторија и членови на семејството на нашето место општество, кои сите побрзаа да му помогнат на VicPD Cst. Тод Мејсон откако бил удрен од зад грб од возач на украдено возило на 27 година.

„Храброста и брзото размислување што вие и вашиот персонал ги покажавте тоа утро навистина ја покажаа вашата подготвеност да му помогнете на некого на кој му треба вашата помош“, рече началникот Дел Манак. „Сите ние овде во VicPD сме многу благодарни за вашите брзи акции и храброст тоа утро кога му помагате на Cst. Мејсон. Во име на сите нас овде во VicPD – ви благодариме“.

VicPD се врати за да ги прослави празниците додека ги чува луѓето безбедни и се фокусираше на пријателите, семејството и забавата низ низа настани, вклучително и Парадата на Дедо Мраз, Прославата на светлата Esquimalt, Парадата на светлината на камионите и многу повеќе.

Ја почестивме долгогодишната волонтерка на VicPD, Кетрин Данфорд, со награда за граѓанска служба VicPD. Кетрин се пензионира по 26 години и над 3,700 часа служба во VicPD и во Викторија и во Ескималт. Ако сте биле на нашиот преден шалтер, веројатно ви била помогната од Кетрин бидејќи им помогнала на илјадници членови на заедницата кои бараат помош и пристап до ресурси. Ти благодарам Кетрин!

За повеќе значајни датотеки, посетете ја нашата ажурирања на заедницата страница.

На крајот на годината се очекува нето оперативен дефицит од приближно 92,000 УСД поради расходите за пензионирање кои го надминуваат буџетот. Продолжуваме да доживуваме значителен број пензионирања, тренд кој најверојатно ќе продолжи во догледна иднина. Овие бројки сè уште не се финализирани и како што ќе го завршиме процесот на крајот на годината, тие сè уште може да се променат. Капиталните расходи беа приближно 220,000 американски долари под буџетот поради доцнење во испораката на возила и неискористените капитални средства ќе бидат префрлени во буџетот за 2023 година.