Град Викторија: 2023 - К1

Како дел од нашето тековно Отворете VicPD иницијативата за транспарентност, ги воведовме картичките за извештаи за безбедност на заедницата како начин да ги одржуваме сите во тек со тоа како полицискиот оддел на Викторија и служи на јавноста. Овие картички за извештаи, кои се објавуваат квартално во две верзии специфични за заедницата (една за Викторија и една за Esquimalt), нудат и квантитативни и квалитативни информации за трендовите на криминалот, оперативните инциденти и иницијативите за вклучување во заедницата. Се надеваме дека, преку ова проактивно споделување на информации, нашите граѓани имаат подобро разбирање за тоа како VicPD работи кон својата стратешка визија за „Заедно побезбедна заедница."

Информации за заедницата на Викторија

Определување на стратешки план 

Поддржете ја безбедноста на заедницата  

Зголемете ја јавната доверба  

Постигнете организациска извонредност 

Во првиот квартал од 2023 година, Одделот за патрола и Одделот за услуги во заедницата спроведоа значаен двегодишен пилот реструктуирање на ресурсите и работниот тек во секоја поделба. Додека во иднина ќе има повеќе формални евалуации на реструктуирањето, раните индикации се дека иницијативата ја подобрила испораката на услуги до заедницата, го подобрила задоволството од работата во рамките на одделенијата и ги намалила притисоците врз Одделот за патрола.

Новиот модел на распоредување им овозможи на членовите на Patrol повеќе време за проактивна работа, што вклучува повеќе пешачки патроли кои се поврзуваат со бизниси и членови на заедницата и мали проекти насочени кон злосторства од интерес во нашата јурисдикција. Еден од овие проекти беше насочен кон значителен износ на кражби во продавници во некои трговци на мало во центарот на градот и резултираше со апсење на 12 лица и враќање на нова стока од повеќе од 16,000 американски долари.

Новиот генерален истражен дел (ГИС) на ЦДХ резултираше со побрза акција за досиејата за кои е потребна истражна работа, при што посветените истражители преземаат сложени досиеја седум дена неделно. Службениците на ГИС имаа повеќе значајни досиеја во првиот Q1, почнувајќи од налози за претрес што резултираше со заплена на повеќе наполнето огнено оружје, килограми контролирани супстанции и стотици илјади долари украдена стока до локацијата и апсење на престапник од висок ризик, уапсен пред училиште. . Повеќе детали за овие датотеки се подолу.

Друг клучен успех во првиот квартал од 2023 година е лансирањето на тимот за ко-одговор. VicPD, во партнерство со Island Health го лансираше тимот за ко-одговор (CRT) кој е централен ресурс за одговор за повици кои вклучуваат претпоставени проблеми со менталното здравје. Дел од реструктуираниот CSD, оваа нова програма спојува регистриран клиничар за ментално здравје со полицаец за да одговараат заедно на повиците за услуга во Викторија и Ескималт кои вклучуваат значајна компонента за ментално здравје.

Овој тим веќе има значително позитивно влијание. Тие поднесоа приближно 250 досиеја како примарни истражители во првиот квартал, од кои 1 резултираа со приеми во болница.

Датотеки на белешка:

Значајните датотеки во првиот квартал беа опфатени со широки теми: враќање на украдени стоки, недозволени супстанции и оружје бидејќи целевме на кражба на мало и зголемена активност на бандите во областа и одговор на случајни напади. Вкупно, повеќе од 1 долари во столен стока, килограми недозволени супстанци и оружје запленети во повеќе датотеки насочени кон кражба на мало и дрога. 

Примери на датотеки од обновените 190,000 долари вклучуваат - 

23-| Инспекторите открија 94,000 долари во украдена стока, 19,000 долари во валута и над 2.5 килограми дрога за време на истрагата за организирана операција за кражба на мало

На 23 февруари, полицајци од VicPD's Одделот за општа истрага (ГИС) откри околу 94,000 американски долари во украдена стока, 19,000 долари во канадска валута и лекови по извршувањето на налози за претрес во две одделни резиденции во Викторија. Овие налози за претрес произлегоа од истрагата за шверц со дрога во јануари 2023 година, за време на која полицајците открија софистицирана операција за кражба на мало, која вклучуваше голема количина украден имот од трговци во центарот на градот и други бизниси во Викторија. 

Службениците утврдиле дека поединците ќе контактираат со централизиран телефонски број за да договорат „продажба“ на украдени предмети во замена за дрога. „Диспечер“ би ги проценувал артиклите преку телефон, обично со дел од нивната оригинална малопродажна вредност, и обезбедувал вредност за артиклите во лекови. Возач потоа ќе се сретне со продавачот кој би го прифатил украдениот имот во замена за дрога. Поединците вклучени во операцијата честопати поднесуваа барања или обезбедуваа списоци со посакуваните предмети до прекршителите на имотен криминал. Неколку бизниси во центарот на градот беа насочени кон одредена малопродажна стока.

На 23 февруари, иследниците на ГИС извршија две налози за претрес на резиденции во 700-блок на улица Кортни и 600-блок на улица Спид. За време на овие претреси, иследниците пронајдоа околу 94,000 американски долари во нова малопродажна стока, вклучувајќи облека и атлетска облека, паричници, очила за сонце, електроника, електрични алати, детски играчки и други лични додатоци. Отстранувач на сигурносни ознаки и бројач за пари, исто така, беа лоцирани во една од резиденциите заедно со приближно 2.5 килограми дрога, вклучувајќи кокаин и фентанил и приближно 19,000 долари во канадска валута. Оваа датотека останува под истрага.

23-1945 | Над 11,000 долари во украдена стока откриени за време на проектот насочен кон кражба на мало во центарот на градот

Службениците од VicPD's Одделот за патрола спроведе проект за кражба на мало, што резултираше со осум апсења и враќање на над 11,000 долари украдена стока.

Помеѓу 17 јануари и 20 јануари 2023 година, офицерите на патролата ги таргетираа крадците во прометна продавница во центарот на градот. Во текот на приближно 13-часовниот проект, полицајците уапсија осум лица за кражба под 5,000 долари и пронајдоа над 11,000 долари украдена стока. Индивидуалните инциденти на кражба се движеле од 477 до 3,200 долари. Еден осомничен веќе имал услови да не биде во областа од претходното апсење за кражба во продавница во истиот трговец на мало помалку од три недели порано.

Во друг проект беа уапсени 17 и над 5,000 американски долари пронајден украден имот. Некои од осомничените уапсени веќе биле на судски наредени услови поврзани со обвиненијата за кражба, а други лица имале неподготвени налози за апсење за кражба.

VicPD го препознава влијанието што го има кражбата на мало врз работењето на бизнисите и малопродажните места во Викторија и Ескималт. Ги охрабруваме малопродажните места да продолжат да пријавуваат кражби и кражби во продавници или со јавување на VicPD Канцеларијата за известување на (250) 995-7654 екстензија 1 или преку нашиот онлајн систем за известување на Пријавете инцидент преку Интернет – VicPD.ca.

23-5005 | Уапсен маж по кражба на над 55,000 долари во ретки книги од Break and Enter

На 9 февруари, полицајците присуствуваа на извештајот за пауза и влегување што се случило некаде во текот на ноќта во бизнис во 700-блок на улицата Форт. Сопствениците на бизниси советуваа дека биле украдени над 55,000 долари во ретки и скапи книги, во индивидуална вредност од 400 до 10,000 долари.

Работејќи со информации од сопствениците на бизнисот и други членови на заедницата, вклучително и снимки од видео надзор, полицијата дозна дека по паузата и влегувањето, осомничениот се обидел да влезе во објект за привремено домување со повеќе единици во 800-блок на улицата Џонсон, но не бил успешен. Покрај тоа, осомничениот оставил зад себе дел од украдените книги во 800-блок на улицата Џонсон, кои биле земени од друго лице, но на крајот ѝ ги предале на полицијата.

Подоцна истото попладне, полицајците го пронајдоа осомничениот кој одговараше на описот од снимката за видео надзор. По апсењето, на човекот му биле пронајдени украдени книги од околу 22,000 долари. Полицајците утврдиле дека тој имал и три неподготвени налози за апсење во п.н.е. за прекршоци кои вклучуваат злоупотреби под 5000 долари, поседување украден имот над 5000 американски долари и Кршење и внесување со намера. Тој е задржан во притвор за да се појави пред судот.

Над 11,000 долари во украден имот пронајден по налогот за претрес кој доведе до апсење

Датотеки: 23-7488, 23-6079, 23-4898, 23-4869

Еден човек од Викторија кој упаднал во повеќе бизниси низ Голема Викторија, вклучително и истата технолошка компанија на улицата Хед во Ескималт - двапати - беше уапсен од полицајци. ​​

По истрагите на паузата и влезот, персоналот со нашиот Сектор за анализа и разузнавање (AIS) стапи во контакт со партнери во регионот и откри потенцијални врски со бројни слични паузи и влезови. Идентификувале осомничен и работеле на негово лоцирање.

Осомничениот бил лоциран во единица во повеќеединечна станбена поддршка за домување во 700-блок на авенијата Квинс. Полицајците добија налог за претрес на единицата и го извршија во петок, 3 март 2023 година. За време на претресот, полицајците пронајдоа имот што го поврзува осомничениот назад со повеќекратна пауза и влез во истраги, а осомничениот се крие под душек. Тој бил уапсен и пренесен во VicPD клетки. Вредноста на пронајдениот украден имот е над 11,000 долари.

По потврдувањето на неговиот идентитет, полицајците утврдиле дека осомничениот е во повеќекратни прекршувања на условите наложени од судот поврзани со претходните пресуди.

Човекот се соочува со 23 препорачани обвиненија.

Досиејата за злосторства против лица вклучуваат:

23-8212 | Уапсен осомничениот за убиство

 На 6 март, службениците на патролата одговорија на извештајот за напад во резиденција во 400-блок на авенијата Честер. Присутните полицајци пронашле 70-годишен маж со повреди опасни по живот. Човекот бил пренесен во болница од страна на Итната медицинска помош на БЦ (БЦЕХС).

Додека биле внатре во резиденцијата, полицајците забележале некои потенцијално опасни материјали. Поради големата претпазливост, полицајците побараа тимот за тајни лаборатории за спроведување и одговор (CLEAR) на RCMP да присуствува за да се осигура дека живеалиштето е безбедно. Утврден е безбедносен периметар, а патиштата во областа се затворени за сообраќај. Тимот на CLEAR присуствуваше и спроведе тестирање за да се утврди дека е безбедно да се влезе во зградата.

Осомничениот бил уапсен откако присуствувал на соседна Полициска станица. За жал, жртвата им подлегнала на повредите. Детективите го уапсија осомничениот за убиство. Тој останува во притвор.  

23-5066 | Службениците на ГИС уапсија високоризичен престапник надвор од средно училиште

Службениците на ГИС лоцирале возило со прекршител со висок ризик надвор од средно училиште, и покрај тоа што подлежат на обврска што им забранува да бидат во области каде што може да има деца. Истиот сторител се соочува со обвиненија за наводен непристоен чин во рекреативен објект Ескималт. Тие исто така беа лоцирани надвор од заедницата центар игралиште во Вик Вест и уапсен за второ прекршување на истите услови. 

23-8086, 23-8407, 23-8437, 22-43510 | Уапсен осомничениот во серијата подметнати пожари

Полицајците уапсија лице за кое се сомничи дека предизвикало голем број подметнати пожари откако рано утринава го набљудувале лицето како подметнува пожар.

Приближно во 1:50 часот денеска, полицајците вршеа надзор во блокот 2900 на патот Сидар Хил кога забележаа осомничен за подметнување пожар како влегува во засолниште за автобус на БЦ Транзит. Забележани се пламени кои доаѓаат од прифатилиштето, а осомничениот излегол од прифатилиштето и пеш го напуштил просторот. Полицајците со екипа го изгаснале пламенот и го привеле осомничениот. Осомничениот подоцна беше врзан за три други досиеја за подметнување пожари и пуштен на слобода под судски наредби услови во очекување на судењето. Тие подоцна повторно беа уапсени откако ги прекршиле овие услови. 

23-11588, 23-5628, 23-1197, 23-9795 | Полицајците реагираат на случајни напади и прободувања. 

Во текот на Q1, офицерите на патролата и ГИС, како и детективите на Единицата за голем криминал (MCU) одговараа на повиците за напади, прободувања, напади со оружје и грабежи со нож. Многу од овие инциденти се случија во јадрото на центарот на Викторија и многу од нив беа случајни; кои вклучуваат луѓе непознати едни на други. Повеќе жртви биле пренесени во болница со повреди кои се движат од значителни повреди на главата и лицето до потенцијално опасни по живот убодни рани до скршеници. Онаму каде што беше можно, полицајците се потпираа на информации од јавноста, жртвите, видео надзорот и партнерите, што резултираше со многу апсења и препорака за обвиненија. Многу од овие досиеја остануваат под истрага или сега се пред судовите.

Иницијативите за спречување на криминалот во овој квартал вклучија јавна информативна кампања која допира до младите мажи кои забележуваат значително зголемување на целта на измачување.

VicPD волонтерите, исто така, учествуваа во бројни распоредувања на Speed ​​Watch - видени овде како прават мобилно гледање во партнерство со ICBC на Денот на Свети Патрик.

Службениците и персоналот на VicPD продолжија да учествуваат во широк ангажман на заедницата, дел од бројни настани во различни улоги. Шефот Манак учествуваше на нешто повеќе од 50 настани, од присуство на симпозиумот за месецот на црната историја, до танцување на Танцовата забава на советодавниот комитет за разновидност на полицијата во Голема Викторија, до трчање и на трчањето на ранетиот воин и на трката Мајкл Дунахи Keep the Hope Alive. На многу од овие настани му се придружија офицери и персонал на VicPD.,

Определување на ангажманот во заедницата:

Поларно нурнување

Се разбира, во извештајот Q4, го истакнавме нашето учество на Polar Plunge на Специјалната Олимпијада каде што нашиот тим VicPD Polar Plunge собра неверојатни 24,000 долари од вкупно 50,000 долари. Бевме и најголемиот тим со 25 клипови!

Во февруари, одржавме и настан за огнено оружје „вистински или реплика“. Обучувач и експерт за огнено оружје на VicPD, заедно со персоналот на Одделот за ангажман во заедницата, беа домаќини на уникатен, практичен настан со локалните медиуми за да ги потенцираат сличностите во вистинското и репликото огнено оружје, запленети од службениците на VicPD.,

Во март, полицајците и персоналот беа клучни за успехот на настанот на полицискиот камп „Голема Викторија“, кој ги собра младите луѓе, полицајците и персоналот од цела Голема Викторија за да ги научат основите на тимската работа, решавањето проблеми и лидерството.,

Ги поздравивме и новодојдените во нашите волонтерски групи Crime Watch и Front Desk. Продолжувам да бидам импресиониран од талентот и вештините и длабоката разновидност што оваа веќе инклузивна група ги носи додека ѝ враќаат на нашата заедница додека го претставуваат VicPD.,

VicPD продолжува да ги поддржува кампањите за подигање на свеста иницирани од јавноста, како што е споделување на пораката против малтретирањето на Денот на розовата кошула и славење на жените низ одделот на Меѓународниот ден на жената.,

Нашето атлетско здружение, исто така, беше домаќин на серија турнири за да помогне во вклучувањето на младите во спортот

Заедницата Ангажман Одделот почна да ѝ помага на Викторија да го запознае вашето VicPD. Овие работни места ги запознаваат офицерите, цивилниот персонал и волонтерите во заедницата на која и служиме. Секој профил споделува малку за животот на профилираната личност, ги истакнува нивните уникатни атрибути и ни помага малку да се зближат врските меѓу нашите луѓе и нашите заедници. 

Тековен фокус

Нашиот моментален фокус во Викторија е Project Downtown Connect. Одделите за услуги во заедницата и патрола на VicPD го започнаа Project Downtown Connect, шестнеделна иницијатива за поврзување со локалните бизниси и зголемување на видливото присуство во централното градско подрачје.

Од почетокот на проектот, службениците ги посетуваат локалните бизниси и ги слушаат нивните грижи, вклучително и влијанието што кражбата на мало, имотниот криминал и нередот на улиците го имаат врз нивните деловни операции. Тие, исто така, даваат совети за чување на нивните бизниси безбедни.

Project Downtown Connect се надоврзува на успешната серија Downtown Connect и Holiday Connect што започна во доцниот 2019. Овие проекти беа создадени како одговор на загриженоста од бизнисите за кражба на мало, зло и агресивно однесување во центарот на градот. 

Project Downtown Connect има службеници пешки кои се занимаваат со бизниси седум дена во неделата до 30 јуни.

На крајот од првиот четвртина ние сме 1.8 проценти над буџетот одобрен од совети, водени делумно од неконтролирани расходи предмет на буџетски кратења како што се професионални услуги, одржување на згради и трошоци за пензионирање. Покрај тоа, Трошоците се над буџетот за заштитна облека и обука, но помалку за опрема, Комуникации и општите оперативни расходи. Платите и прекувремената работа се во рамките на буџетот бидејќи даваме приоритет на ресурсите на линијата на фронтот и спроведуваме пилот-проект за рационализирање на нашите оперативни ресурси.