Град Викторија: 2023 - К2

Како дел од нашето тековно Отворете VicPD иницијативата за транспарентност, ги воведовме картичките за извештаи за безбедност на заедницата како начин да ги одржуваме сите во тек со тоа како полицискиот оддел на Викторија и служи на јавноста. Овие картички за извештаи, кои се објавуваат квартално во две верзии специфични за заедницата (една за Викторија и една за Esquimalt), нудат и квантитативни и квалитативни информации за трендовите на криминалот, оперативните инциденти и иницијативите за вклучување во заедницата. Се надеваме дека, преку ова проактивно споделување на информации, нашите граѓани имаат подобро разбирање за тоа како VicPD работи кон својата стратешка визија за „Заедно побезбедна заедница."

Информации за заедницата на Викторија

Оперативно ажурирање 

Иако повиците за услуга се намалија во Q2 во текот на Q1, службениците на патролата продолжија да одговараат на бројни повици за насилство во центарот на градот и повици за кои се потребни значителни ресурси. За одбележување беа А насилен дневен грабеж на златарница, Како и напад врз полицајци пред ноќен клуб. Во многу случаи, VicPD можеше брзо да ги фати осомничените и да изврши апсење по повикот за служба. 

По долга и темелна истрага, Инспекторите за големи кривични дела уапсија маж за подметнување пожар во семејна куќа што се случи во април 2022 година. 

Одделот за услуги во заедницата, со поддршка на членовите на Патролата, се фокусираше на Проект Downtown Connect во текот на Q2. Овој проект беше инициран како одговор на бизнисите во центарот на градот кои пријавија зголемување на улични неред и криминални дела како што се кражби и злодела. Целта на проектот беше да се зголеми присуството на полицијата во центарот на градот и истовремено да се поврзе со што е можно повеќе бизниси. Дополнително, додека членовите присуствуваа на деловните активности, тие разговараа за сите тековни проблеми и прашања, му дадоа на персоналот информативна картичка VicPD и добија ажурирани информации за контакт за бизнисите. 

Датотеки на белешка

Датотеки: 22-14561, 22-14619 Детективите за голем криминал уапсија маж поради подметнување пожар
По долга и темелна истрага, инспекторите за големи криминални дела уапсија маж за подметнување пожар во семејна куќа што се случи во април 2022 година.  

Датотека: 23-18462 Напад и зло во центарот на градот
Набргу по 8 часот наутро на 24 мај, полицајците реагирале на пријава за немири во блокот 1200 на улицата Даглас. Службениците утврдиле дека осомничениот нападнал случаен минувач и го скршил прозорецот на возилото кое било запрено во сообраќајот.  

Осомничениот е приведен на местото на настанот и задржан на суд. Повредениот бил пренесен во болница со повреди кои не се опасни по живот. 

Датотека: 23-12279 Кражби во рекреативниот центар
На 5 април 2023 година, VicPD доби пријава за кражба од рекреативен центар во 500-блок на улицата Фрејзер. Жртвата пријавила дека нивниот паричник бил украден и дека биле користени кредитни картички на различни малопродажни места во областа Голема Викторија. Подоцна истиот ден, друго лице пријавило дека нивниот паричник и кредитната картичка исто така биле украдени од истата локација.  

Инспекторите утврдиле дека неколку купувања биле направени брзо последователно со користење на украдените кредитни картички. Инспекторите добиле снимка од видео надзор на осомничените додека ги користеле украдените кредитни картички. 

Датотека: 23-13520 Вооружен грабеж во продавница за накит во центарот на градот 
Службениците на патролата биле повикани во златарница нешто пред 3:45 часот во саботата, на 15 април. Персоналот им кажал на полицајците дека маж влегол во продавницата мавтајќи со чекан. Тој се соочи со персоналот, но се турна зад шалтерите. Тој успеал да отвори две од витрините со чеканот, крадејќи стока од едната, и покрај обидите на вработените да интервенираат. Осомничениот искршил друга витрина и украл скап часовник пред персоналот да го истурка надвор. Осомничениот побегнал пред да пристигнат полицајците. 

Датотека: 23-12462 Нападнати полицајци
На 7 април околу 1:20 часот, полицајците биле повикани на 800-блок на улицата Јејтс поради пријава за алкохолизиран патрон кој одбил да ја напушти установата. При спроведување на патронот надвор, двајца полицајци биле нападнати од патронот и уште еден поединец, а еден од полицајците бил разоружан. Второто лице му било познато на патронот и исто така претходно било побарано да го напушти ноќниот клуб. 

Датотека: 23-7127 Инспекторите заплениле над половина милион долари шверцувани цигари и готовина 

Во февруари, службениците на Секторот за генерална истрага (ГИС) започнаа истрага за продажба на шверцуван тутун во областа Голема Викторија.  

Истрагата ги одведе полицајците до шкафче за складирање во Вију Ројал и резиденција во 2400-блок на улицата Чемберс во Викторија. На 12 април, Инспекторите извршија налози за претрес на двете локации и запленија над 2,000 штеки шверцувани цигари и 65,000 американски долари во канадска валута. Вредноста на запленетите цигари е приближно 450,000 долари.

Волонтерите на VicPD Crime Watch помогнаа во подигнувањето на свеста за новите ограничувања на брзината на многу патишта додека Градот Викторија го спроведуваше својот нов план за намалена брзина.  

Ние препознавме Недела на превенција од насилство врз жените во април, и сподели информации за спречување измами на нашите канали на социјалните медиуми. 

VicPD, исто така, спроведе обука за резерви во текот на овој квартал, при што 12 нови резервни полицајци дипломираа на програмата, со што нè доведе до целосно надополнување од 70 резервни полицајци. 

Ангажманот на заедницата е основна функција на полициското работење во Викторија. Началникот Дел Манак учествуваше во најмалку 27 настани и активности, со персонал и волонтери на VicPD кои беа активни низ градот на многу начини, од фестивали до училишта. 

на Истражување на заедницата од 2023 година беше дистрибуиран во март, а резултатите беа претставени во К2. Севкупно, имаше мала промена во текот на истражувањето, што зборува за валидноста на методот, со некои забележителни моменти, кои може да се видат во нашата серија на изданија на Истражувањето на заедницата Deep Dives. VicPD продолжува да ја ужива довербата на жителите на Викторија и Ескималт со 82% севкупно задоволство. 

На 30 април, VicPD го поддржа Ваисаки и парадата на Денот на Калса со многу офицери и волонтери и на парадата и во текот на целиот настан. 

Во мај, студентите на SD61 учествуваа во програмата Springboards, која им даде увид во различни аспекти на полициското работење.

Во мај, VicPD учествуваше и ја поддржа парадата на Денот на Викторија со многу службеници и волонтери. Го имавме и VicPD кануто на парадата за прв пат оваа година. 

Во јуни, VicPD соработуваше со Викторија Ројалс и, со поддршка на Атлетското здружение на полицијата во градот Викторија, започна Улица НХЛ.

Оваа програма со ниска такса им овозможи на младите на возраст од 6-16 години да се собираат еднаш неделно за возбудлив круг хокеј на топка, облечени во дресови од НХЛ тимовите. Тоа беше одлична можност за нашите офицери и резервисти да ги поддржат и да се вклучат со младите во нашите заедници. 

VicPD продолжува да ужива во партнерството со Victoria HarbourCats и го поддржа отворањето на домот со делење билети на жителите во Викторија и Ескималт и присуствувајќи на играта на почит на 30 јуни со GVERT и демонстрациите на Интегрираната служба за кучиња. VicPD, исто така, беше домаќин на членовите на домородните улично семејство со Абориџинската коалиција за ставање крај на бездомништвото на играта „Мачки“.

Q2 го означува почетокот на настаните во заедницата во градот, а персоналот и волонтерите на VicPD беа зафатени низ градот на фестивали, паради и собирање средства, вклучувајќи го и нашиот прв пат со штанд на Хајленд Игрите.   

Го затворивме квартот со подигање на знамето на гордоста во нашето седиште во Каледонија и со откривањето на нашата нова VicPD Community Rover – возило позајмено од Civil Forfeiture кое ни овозможува подобро да ја вклучиме јавноста за нашите програми, вредности и напори за регрутирање.

Роверот е популарен на настани уште од неговото прво појавување на играта HarbourCats на 30 јуни, во која се оддава почит на VicPD по една година од пукањето во БМО. 

На крајот на К-2, нашата нето оперативна финансиска состојба беше малку под буџетот и изнесуваше 48.7% од буџетот одобрен од советите и 47.3% од буџетот одобрен од Полицискиот одбор.  

Има нето разлика од 1.99 милиони долари меѓу буџетот одобрен од советите и буџетот на Одборот. Иако сè уште сме под буџетот, треба да се примени одредена претпазливост бидејќи правиме поголеми трошоци во текот на летните месеци. Центарот на градот станува позафатен и персоналот зема закажан одмор во текот на летните месеци што бара од нас да ги пополниме позициите на првата линија. Дополнително, се очекува новата програма за родителско отсуство да има влијание врз прекувремената работа за првата линија во текот на летните месеци. Капиталните расходи во овој момент се во согласност со буџетот.