Население Ескималт: 2023 - К3

Како дел од нашето тековно Отворете VicPD иницијативата за транспарентност, ги воведовме картичките за извештаи за безбедност на заедницата како начин да ги одржуваме сите во тек со тоа како полицискиот оддел на Викторија и служи на јавноста. Овие картички за извештаи, кои се објавуваат квартално во две верзии специфични за заедницата (една за Esquimalt и една за Викторија), нудат и квантитативни и квалитативни информации за криминалните трендови, оперативните инциденти и иницијативите за вклучување во заедницата. Се надеваме дека, преку ова проактивно споделување на информации, нашите граѓани имаат подобро разбирање за тоа како VicPD работи кон својата стратешка визија за „Заедно побезбедна заедница."

Информации за заедницата на Esquimalt

Оперативно ажурирање
Летниот квартал започна со многу зафатен Ден на Канада додека се вративме на свеченостите пред СОВИД во градот. Нашите офицери, резервисти и персонал беа при рака за да се погрижат настаните за Денот на Канада во Викторија да бидат безбедни за сите.

Знаеме дека безбедноста во сообраќајот е грижа за општината и таа останува еден од нашите врвни приоритети. Секцијата „Сообраќај“ спроведува проактивна работа на повеќе целни раскрсници и локации. Со враќањето на училиштето во септември, ние исто така ги фокусиравме напорите за безбедност преку едукација и спроведување во училишните зони. Ова беше координиран напор со членовите на Секцијата за сообраќај, резервните службеници и волонтерите на VicPD.  

Детективите за големи злосторства успеаја да уапсат осомничен за подметнување пожар, кој е осомничен дека предизвикал штета од повеќе од 2 милиони долари во Викторија и Нанаимо, и беа агенција која придонесуваше во големата датотека за финансиска измама. Ударните сили на VicPD, исто така, помогнаа во надзорот на голем број досиеја за надворешни агенции кои доведоа до апсења.

Ние, исто така, дочекавме пет нови службеници во VicPD во јули кога го завршија својот прв блок на обука во Институтот за правда на СРД.


Повици за сервис
Третиот квартал забележа скок во вкупните повици за услуга за Esquimalt, како што често гледаме во овој период од годината, но испратените повици беа усогласени со истиот временски период минатата година.  
Кога ќе ги погледнеме 6-те широки категории на повици за Esquimalt, забележуваме значителен скок во бројот на повици за социјално уредување, што е исто така повисоко од повиците за услуга во истиот период минатата година.  

Датотеки на белешка
Датотека: 23-29556 
На 12 август, полицајците биле повикани да и помогнат на 82-годишна жена која била нападната додека го шетала своето куче зад училиште во 600-блок на улицата Лампсон. Повредите на пријавителот биле полесни, а осомничениот за кратко време бил уапсен

Датотека: 23-29040  
На 9 август, VicPD доби информации од RCMP за можен украден чамец со чамец оставен во вода, во близина на 400-блок на улицата Фостер. Полицајците го извлекле чамецот, потврдиле дека е украден и можеле да му го вратат на сопственикот. Украдената рибарска опрема исто така била пронајдена и вратена по упатување на описот со претходна датотека. 

Голема демонстративна активност
Исто така, видовме значаен настан на законодавна основа во К3, кога две спротивставени групи демонстрираа во ист ден, со приближно 2,500 присутни. Тензијата и конфликтот брзо ескалираа и насилните дејствија доведоа до повик за присуство на сите достапни службеници кои работеа тој ден. Со континуираната тензија и динамика, како и големината на посетената толпа, утврдивме дека околината повеќе не е безбедна за планираните активности, како што се говори и марш, да продолжат и ние издаде соопштение барајќи од сите да ја напуштат областа.

Волонтерите на VicPD спроведоа смени на велосипедска патрола и пешачка патрола низ градот ова лето. Иако тие не можат да одговорат на инциденти кои се во тек, нивното присуство обезбедува одвраќање за криминал и бидејќи се поврзани со радио, тие можат директно да повикаат се што ќе забележат на E-Comm. 

Cst. Иан Диак продолжува да ја поддржува нашата локална деловна заедница преку Project Connect, каде што посетува различни бизниси во Тауншип на рутинска основа и ангажира сопственици на бизниси и персонал. Ова е постојан напор за градење односи со деловната заедница и давање предлози за спречување на криминалот. 

 

Сообраќајните службеници и волонтерите на VicPD, исто така, спроведоа свесност за брзината „Враќање на училиште“ низ Esquimalt во текот на првите две недели од септември. Сообраќајните службеници беа многу видливи во нашите училишни зони и користеа комбинација на образование и спроведување за да ја подобрат безбедноста на персоналот, учениците и нивните семејства. Ова беше придружено со кампања за безбедност „Враќање на училиште“ на нашите канали на социјалните медиуми.  

Конечно, дочекавме 12 нови волонтери на VicPD на крајот на август. Сега сме со 74 цивилни волонтери, што е најголемата што ја имавме нашата програма во последно време. 

Летниот квартал е еден од нашите најпрометни времиња за ангажман во заедницата, со присуство и учество на бројни настани и фестивали, и многу можности за нашите службеници да комуницираат со јавноста за време на туристичката сезона. Можете да најдете многу од нашите активности за ангажман во заедницата на нашите канали на социјалните медиуми, но тешко е да се доловат сите начини на кои нашите службеници проактивно допираат до граѓаните на дневна основа. 

Покрај активностите предводени од Одделот, нашите службеници за ресурси во заедницата беа зафатени со одржување на односите со партнерите во заедницата и решавање на проблемите низ општината. Нашите службеници се многу ангажирани во заедницата на општината и редовно присуствуваат на настани, од кои некои се вклучени подолу. 


На 1 јули, VicPD ги поддржа прославите на Денот на Канада во главниот град, обезбедувајќи безбеден и семеен настан за сите.  


На 8 јули го прославивме и фестивалот Мексикано и фестивал на Индија


На 9 август, Инсп. Браун присуствуваше на маршот на ветераните за да го набљудува и обезбеди обезбедувањето на настанот. 


Во август, началникот Манак и други офицери присуствуваа на настаните „Музика во паркот“. 


Шефот Манак ги инспирираше младите на летните кампови што се одржуваа во Гурдвара.


На 26 август, офицерите на VicPD го поздравија Сачин Лати на целта додека тој заврши 22 маратони за 22 дена за да имаат корист од прваците и ветераните. 


8-10 септември Инс. Браун и неколку полицајци за специјални должности го поддржаа годишниот настан Риб Фест во паркот Булен. Настанот беше успешен со само неколку помали инциденти.


На 25 септември, VicPD беше домаќин на Абориџинската коалиција за ставање крај на бездомништвото за матине филм. 

Отстранувањето на офицерите за врски со училиштата и новите ограничувања за полициското присуство во локалните училишта продолжуваат да бидат од најголема загриженост и претставуваат предизвик за ангажманот на заедницата додека преминавме во периодот на враќање во училиште. Овој напор е во тек со началникот, инс. Браун и партнерите во заедницата.  

На крајот на 3rd четвртина, нето финансиската позиција порамнети со буџет одобрен од Полицискиот одбор и приближно 2% над тој одобрен од советите. Плати, бенефиции, а прекувремените часови биле во согласност со одобрениот буџет. Трошоци за пензионирање, градежни операции, а стручните давачки биле над одобрениот буџет. Капиталните расходи беа под буџетот и се очекува да останат под буџетот поради откажување на капитален проект за зачувување на резервните салда и како резултат на намалувањата на капиталната резерва преку буџетскиот процес.