Полицискиот одбор на Викторија и Есквималт

Улогата на Полицискиот одбор (одбор) на Викторија и Есквималт е да обезбеди цивилен надзор на активностите на полицискиот оддел на Викторија, во име на жителите на Ескималт и Викторија. На Закон за полиција му дава овластување на Одборот да:
  • Формирајте независен полициски оддел и назначете го началникот на полицаецот и другите полицајци и вработени;
  • Да го насочи и надгледува одделот за да обезбеди спроведување на општинските подзаконски акти, кривичните закони и законите на Британска Колумбија, одржување на законот и редот; и спречување на криминалот;
  • Спроведување на други барања како што е наведено во Законот и друго релевантно законодавство; и
  • Играјте клучна улога во обезбедувањето дека организацијата ги спроведува своите активности и активности на прифатлив начин.

Одборот работи под надзор на Одделението за полициски служби на Министерството за правда на СРД, кое е одговорно за полициските одбори и полициското работење во СРД. Одборот е одговорен за обезбедување полициски и служби за спроведување на законот за општините Есквималт и Викторија.

Членови:

Градоначалничката Барбара Дежардинс, главен копретседавач

Откако отслужи три години во општинскиот совет на Ескималт, Барб Дежардинс првпат беше избрана за градоначалник на Ескималт во ноември 2008 година. Таа беше реизбрана за градоначалничка во 2011, 2014, 2018 и 2022 година со што стана најдолг последователен градоначалник на Ескималт. Таа беше Претседател на одборот на главниот град на регионалниот округ [CRD], избрана и во 2016 и во 2017 година. Во нејзиниот семеен и професионален живот, Барб е силен поборник за активно и здраво живеење.

Градоначалничката Маријана Алто, заменик копретседавач

Маријана е олеснувач во трговијата со универзитетски дипломи по право и наука. Бизнисменка активна во заедницата со децении, Маријана првпат беше избрана за градскиот совет на Викторија во 2010 година и за градоначалник во 2022 година. . Маријана е доживотна активистка која енергично се залага за еднаквост, вклученост и правичност за сите.

Шон Дилон - провинциски назначен

Шон е банкар од втора генерација и развивач на имот од трета генерација. Роден од вредна имигрантка од Јужна Азија, самохрана мајка, Шон е горд што се занимава со услуги во заедницата и социјална правда уште од својата седумгодишна возраст. Шон е самоидентификувано лице со невидлива и видлива попреченост. Шон е поранешен претседател на Центарот за сексуални напади во Викторија и поранешен потпретседател на друштвото за домување на прагот. За време на неговиот мандат, тој го управуваше создавањето на единствената клиника за сексуални напади во земјата и го удвои бројот на домови за млади достапни во CRD. Шон е директор на одборот/благајник во PEERS, претседател на Центарот за терапија за мажи, секретар на Алијансата за ставање крај на бездомништвото низ Голема Викторија и директор на одборот во HeroWork Канада.

Шон има ознака на Институтот за корпоративни директори од Ротман школата за менаџмент и има искуство во управување, DEI, ESG финансии, ревизија и компензација. Шон е претседател на управата на полицискиот одбор на Victoria & Esquimalt и член на Канадската асоцијација за полициско управување.

Микајла Хејс - заменик-претседател

Микајла Хејс е бизнисмен и консултант специјализиран за развој на концепти, стратешки раст и управување со организациските промени. Таа е основач и ја води London Chef Inc., динамична операција која нуди кулинарско образование, забава и иновативно програмирање ширум светот.

Со диплома од Универзитетот во Торонто и магистер од Кралскиот колеџ во Лондон, и двете во криминологија, таа има силна истражувачка позадина и долгогодишно искуство во теоретска и применета криминологија. Таа има работено со Центарот за студии за криминал и правда во Лондон на проект заеднички нарачан од Агенцијата за сериозен организиран криминал и Метрополитен полиција, е обучен олеснувач за ресторативна правда и има дизајнирано и пилотирано рехабилитациони програми кои ја поддржуваат реинтеграцијата на заедницата за поправните институции.

Микајла има значително искуство во владеење и лидерски улоги. Покрај нејзината сегашна улога во Полицискиот одбор, таа е секретар на Здружението на полициски одбори на СРД, и е член на различни комитети на заедницата, вклучувајќи го Комитетот за младински суд и семејна правда на Викторија и Финансискиот комитет за Дестинација за Голема Викторија.

Пол Фаоро - провинциски назначен

Пол Фаоро е директор на PWF Consulting, обезбедувајќи им на организациите во BC стратешки насоки за сложени прашања за работните односи, прашања за вработување, односи со засегнатите страни и прашања за управување. Пред основањето на PWF Consulting во 2021 година, Пол ја извршуваше функцијата претседател и извршен директор во одделот за СРД на Канадскиот синдикат на вработени во јавниот сектор (CUPE).

Во текот на неговата 37-годишна кариера, Пол имаше бројни избрани позиции на сите нивоа во рамките на CUPE и поширокото работничко движење, вклучително и како генерален потпретседател на CUPE National и како офицер во федерацијата на трудот на СРД. Пол има огромно искуство во одборот и управувањето, како и обука за лидерство, парламентарна процедура, трудово право, човекови права и здравје и безбедност при работа.

Тим Китури - провинциски назначен

Тим е програмски менаџер на програмата Магистер по глобален менаџмент на Факултетот за бизнис на Универзитетот Ројал Роудс, улога што ја има од 2013 година. Додека работеше во Ројал Роудс, Тим го заврши својот магистер по меѓународна и интеркултурна комуникација, истражувајќи го пост- изборно насилство во неговата родна земја Кенија. Тим ја започна својата кариера во академијата на Универзитетот Сент Мери во Халифакс, Нова Шкотска. За време на неговиот седумгодишен мандат, тој работеше на многу одделенија и улоги, од Канцеларијата за алумни и надворешни работи, одделот за извршен и професионален развој и како асистент во училиштето за бизнис.

Тим има магистер по меѓународна и интеркултурна комуникација од Универзитетот Ројал Роудс, диплома за трговија со специјализација за маркетинг од Универзитетот Сент Мери, диплома за комуникација со специјализација за односи со јавноста од Универзитетот Дејстар и сертификат за дипломиран извршен тренер, со Напреден курс за коучинг во тимско и групно коучинг од Универзитетот Ројал Роудс.

Елизабет Кал - провинциски назначен

Елизабет целата своја образовна и работна кариера ја помина во областа на јавната политика како вработен, работодавач, волонтер и избран функционер. Била министер за здравство во СРД од 1991 до 1992 година и министер за финансии во СРД од 1993 до 1996 година. Таа исто така беше консултант на избрани функционери, јавни службеници, непрофитни организации, локални и домородни влади и приватни корпорации. Таа во моментов е претседател на Здружението на заедницата Burnside Gorge.

Холи Кортрајт - Општински назначен (Esquimalt)

Холи завршила диплома по англиски јазик и студии за животна средина на Универзитетот во Викторија, магистер по човекови права на Универзитетот во Сиднеј и дипломиран сертификат за извршен тренинг на Универзитетот Ројал Роудс. Таа го надополни своето образование со дополнителни предмети за менторство, посредување и преговарање од Кралските патишта и Институтот за правда на BC. Пред пет години, по повеќе од 20 години во општинската управа, Холи ја започна својата сегашна улога како советник за недвижности и лидерски тренер. Таа им служи на островот Ванкувер и заливските острови.

Холи претходно служеше во Одборите за лидерство на Викторија и на пазарот на фармери на Есквималт. Таа беше претседател на CUPE Local 333, а моментално е претседател на Стопанската комора на Esquimalt. Таа патувала сама во над 30 земји, го преминала Атлантскиот Океан и повремено продолжува да авантурира во странство.

Дејл Јакимчук - општински назначен (Викторија)

Дејл Јакимчук е доживотен ученик со повеќе од 15 години искуство во човечки ресурси во различни улоги, вклучително и генералист за човечки ресурси, консултант за различности, стручна рехабилитација и сместување вработени, бенефиции и пензии и консултант за компензација. Таа исто така предаваше курсеви за човечки ресурси како инструктор за континуирано образование на постсредно ниво и беше почестена во оваа функција со награда за инструктор за извонредност. Пред да направи транзиција во кариерата кон Човечки ресурси, таа беше вработена како тимски раководител повеќе од седум години во агенција за советување за вработување за поединци вклучени во системот за ментално здравје. Другото искуство во социјални услуги вклучуваше работа во рамките на системот за кривична правда и како резиденцијален младински работник со деца во резиденцијална нега.

Дејл има магистер по континуирано образование (лидерство и развој) и диплома за образование (возрасни), дипломи за бихејвиорални науки (психолошко/стручно/образовно тестирање) и социјални услуги и сертификати за предавање англиски јазик во странство, бенефиции за вработените и администрација за персонал . Таа го продолжува своето тековно образование и учење со завршување на различни курсеви и работилници од општ интерес, вклучително и домородна Канада, квиринг идентитети: ЛГБТК+ сексуалност и родов идентитет, разбирање и управување со стресот на полициската работа и научна писменост преку Coursera.