Исчезнати луѓе

Полициската управа на Викторија е посветена да се погрижи извештаите за исчезнати луѓе да бидат адресирани навремено и чувствително. Ако знаете или верувате дека некој недостасува, ве молиме јавете ни се. Не треба да чекате да пријавите исчезнато лице, а пријава може да направи секој. Вашиот извештај ќе биде сфатен сериозно, а истрагата ќе започне без одлагање.

Да пријавите исчезнато лице:

За да пријавите исчезнато лице, за кое не верувате дека е во непосредна опасност, јавете се на бројот за неитни случаи на полицискиот оддел на Викторија на 250-995-7654. Советувајте го примателот дека причината за повикот е да пријави исчезнато лице.

За да пријавите исчезнато лице за кое мислите дека е во непосредна опасност, ве молиме јавете се на 911.

Пронаоѓањето на исчезнатото лице безбедно и добро е примарна грижа на VicPD.

При пријавување исчезнато лице:

Кога ќе се јавите за да пријавите некој исчезнат, од примателите на повици ќе бидат потребни одредени информации за да ја продолжиме нашата истрага како што се:

  • Физички опис на лицето што го пријавувате за исчезнато (облека што ја носела во моментот кога исчезнала, боја на коса и очи, висина, тежина, пол, етничка припадност, тетоважи и лузни);
  • Секое возило што можеби го возат;
  • Кога и каде последен пат биле видени;
  • Каде што работат и живеат; и
  • Секоја друга информација што може да биде потребна за да им помогнеме на нашите службеници.

Вообичаено ќе се бара фотографија од исчезнатите со цел да се рашири што пошироко.

Координатор за исчезнати лица:

VicPD има постојан полицаец кој моментално работи на оваа позиција. Службеникот е одговорен за функциите за надзор и поддршка за сите истраги на исчезнатите лица, осигурувајќи дека секое досие е прегледано и надгледувано. Координаторот, исто така, гарантира дека сите истраги се усогласени со стандардите за полиција на провинцијата СРД.

Координаторот исто така ќе:

  • Знајте го статусот на сите отворени истраги за исчезнати лица во јурисдикцијата на VicPD;
  • Осигурајте се дека секогаш постои активен главен истражувач за сите истраги за исчезнати лица во јурисдикцијата на VicPD;
  • Одржувајте и ставајте на располагање на членовите за VicPD, список на локални ресурси и предложени истражни чекори за помош во истрагите за исчезнатите лица;
  • Поврзете се со полицискиот центар за исчезнати лица на СРД (BCPMPC)

Координаторот исто така ќе може да им помогне на семејството и пријателите на исчезнатото лице со наведување на името на главниот истражен службеник или името на службеникот за семејна врска.

Провинциски полициски стандарди за исчезнати лица:

Во п.н.е. Провинциски полициски стандарди за истраги за исчезнати лица се во сила од септември 2016. Стандардите и поврзаните водечки принципи воспоставување на севкупниот пристап за истраги за исчезнати лица за сите полициски агенции на СРД.

на Закон за исчезнати лица, стапи на сила во јуни 2015 година. Законот го подобрува полицискиот пристап до информации кои би можеле да помогнат во лоцирање на исчезнато лице и ѝ дозволува на полицијата да аплицира за судски наредби за пристап до досиејата или да врши претреси. Законот, исто така, им дозволува на службениците директно да бараат пристап до записите во итни ситуации.